Парламентська хроніка

Ранкове засідання 28 лютого
Парламент ухвалив звернення Верховної Ради України до держав-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Перед цим депутати внесли відповідну постанову до порядку денного. Необхідність її ухвалення спричинена останніми подіями в Автономній Республіці Крим.
Як зауважив глава парламенту, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки в Будапештському меморандумі підтвердили Україні свої зобов’язання згідно з принципами Заключного акта ОБСЄ поважати незалежність і суверенітет та наявні кордони України. Також держави-гаранти підтвердили свої зобов’язання утримуватися від використання сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України.
У цьому зв’язку Верховна Рада висловила занепокоєння останніми подіями в Автономній Республіці Крим, у тому числі інформацією про можливе зовнішнє втручання, що стало б прямим порушенням зобов’язань за Меморандумом.
О. Турчинов зауважив також, що після того, як Верховна Рада Автономної Республіки Крим 26 лютого 2014 року відмовилась розглядати сепаратистські ініціативи, збройне терористичне угруповання, яке діє під прапорами Російської Федерації, 27 лютого 2014 року захопило приміщення Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Кабінету Міністрів півострова. 28 лютого 2014 року невідомі озброєні бійці спробували захопити аеропорт в Сімферополі та аеропорт «Бельбек» поблизу Севастополя.
«Верховна Рада України висловлює стурбованість з приводу проведення цими ж днями Російською Федерацією масштабних військових навчань і передислокації військ у прикордонних з Україною регіонах. Також протягом останнього часу мали місце непоодинокі випадки пересування бойової техніки Чорноморського флоту РФ територією України, які не погоджувалися з Українською стороною», — сказав глава парламенту.
У постанові, зокрема, зазначається, що у зв’язку з такими діями Верховна Рада України:
1. Вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні в будь-якій формі. Зі свого боку Верховна Рада України наголошує, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями України, в тому числі мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні.
2. Вимагає від усіх держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов’язання згідно з принципами Заключного акта ОБСЄ поважати незалежність і суверенітет та наявні кордони України, підтвердити зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України.
Під час обговорення цього питання позафракційний Олег Ляшко запропонував скасувати так звані Харківські угоди, якими було продовжено термін перебування Чорноморського Флоту в Севастополі. Водночас позафракційний Володимир Литвин наголосив, що парламент має сформувати повноцінну депутатську делегацію, в тому числі з вихідців і тих, хто проживає в Криму. Ця делегація має виїхати на півострів і розпочати діалог з депутатами Держдуми Російської Федерації. «Досить перегукуватися через паркан, як погані сусіди, — сказав він. — Прошу в.о. Президента сформувати робочу групу чи делегацію, започаткувати діалог із Радою Федерації Держдуми Росії, щоб ми подивилися один одному у вічі і говорили, що ми відповідаємо за те, щоб не спалахнув конфлікт більш загрозливий не лише в Україні, а й на інших територіях пострадянського простору. Так чи інакше цей процес буде мати місце». 
Валерій Мошенський, Віталій Чудновський.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.