Абітурієнти мають тиждень, щоб зареєструватися для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні (не пробному, а справжньому!). Це можна зробити до 17 березня.

Як повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, станом на 27 лютого 2017 року зареєстровано 69 893 охочих взяти участь у тестуванні. Більшість з них (63 077 осіб ) — випускники загальноосвітніх навчальних закладів цього року. Решта — випускники минулих років (5 302), а також учні (слухачі, студенти) професійно-технічних та вищих навчальних закладів (1 507). Крім того, на ЗНО зареєструвалися сім випускників закордонних шкіл, які цього року здобудуть повну загальну середню освіту.

Найактивніше реєструються абітурієнти у Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Одеській та Львівській областях. У перших двох бажання складати тести виявили 11 313 та 7 377 вступників відповідно.

Нагадуємо, що кожен з них має змогу скласти зовнішнє незалежне оцінювання щонайбільше з чотирьох дисциплін. Нововведенням цьогорічної вступної кампанії буде використання торішніх сертифікатів ЗНО. Щоправда, «старі» сертифікати з іноземної мови виші не прийматимуть.

Обов’язковим предметом для вступу до будь-якого українського вишу і на будь-яку спеціальність є українська мова, тож традиційно найбільше учасників виявляють бажання складати тести із «солов’їної». Серед зареєстрованих нині їх виявилося 69 758. Другий за популярністю предмет — історія України, її складатимуть 52 716 зареєстрованих, а от математику — лише 34 538. Четверта за популярністю дисципліна — біологія, з неї протестують 25 539 вступників.

Обробка реєстраційних документів триватиме до 10 робочих днів з моменту їх надходження до регіонального центру оцінювання якості освіти. Стан опрацювання документів можна перевірити на сайті Українського центру, скориставшись опцією з відповідною назвою.

В УЦОЯО нагадують, що внести зміни до своїх реєстраційних документів вступники зможуть до 31 березня. Це стосується і зміни переліку предметів, з яких тестуватимуть вступника.

1 квітня абітурієнти складатимуть пробне ЗНО з української мови й літератури. 8 квітня вступники одночасно писатимуть пробні тести з решти дисциплін. На жаль, потренуватися у написанні сертифікаційних робіт можна лише з двох предметів.

Вл. інф.