На червоноградські шахти надійшли 22 мільйони гривень для виплати зарплати гірникам. Про це повідомив генеральний директор ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко. Протягом дня заборгованість перед шахтарями за січень буде погашена. Але питання залишаються: хто і з якою метою заблокував у банку кошти на зарплату, що призвело до акцій протестів?

 

Шахтарські колективи планували припинити відвантажувати вугілля, що могло привести до зупинки теплових електростанцій західного регіону. Лише після того як виконавча служба, а згодом і Господарський суд Львівської області розблокували рахунки "Львіввугілля", акції протестів пішли на спад.

 

Як розповів на брифінгу голова Львівської ОДА Олег Синютка, ця історія почалася ще в 2015 році.

 

"Основною метою блокування рахунків цього разу було дестабілізувати ситуацію в регіоні, зірвати модернізацію шахт ДП "Львіввугілля" та зупинити видобуток вугілля на шахтах Львівсько-Волинського вугільного басейну". Чомусь заблокували рахунки ДП "Львіввугілля" і "Волиньвугілля", хоч заборгованість була на всіх шахтах на території України" -- ось до якого висновку після тривалих діалогів з гірниками дійшов очільник Львівської області.

 

Усе почалося після звернення до суду державного підприємства "Регіональні електричні мережі", яке зареєстроване в Києві. Від "Львіввугілля" вимагали сплатити 68 млн. грн. заборгованості за електроенергію.

 

Ще 1 березня гірники звернулися до Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України і пояснили, що на рахунку були кошти для виплати заробітної плати. Ішлося про 8246 працівників, яким заборгували за січень 22 млн. грн. Лише після втручання керівництва області зняли арешт з цих коштів.

 

Голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що після розблокування рахунків повинні надійти нові кошти, і шахтарям повністю виплатять заборгованість по зарплаті. Він також вважає, що роль голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця у цій історії має бути вивчена і окремо розслідувана.

 

Питання, які сили і які схеми були задіяні для дестабілізації ситуації в шахтарському краї, все ще залишається відкритим. І відповідь на нього мають дати правоохоронні органи.

 

До речі, за минулу добу шахти Львівщини відвантажили 609 тонн вугілля. Всі колективи гірників працюють за планом, окрім шахти "Степова", де після вибуху метану ведуть відновлювальні роботи.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львівська область.

 

Голос України