Досвід децентралізації. Дунаєвецька об’єднана територіальна громада — одна з найбільших на Хмельниччині: 25 органів місцевого самоврядування, 51 населений пункт, майже 40 тисяч жителів, 22-мільйонний бюджет. Вочевидь, такому потужному утворенню під силу якісно змінити життя на своїй території. Звісно, коли господарювати розумно, злагоджено, з перспективою на день прийдешній.

  * Плануючи майбутнє нової спільноти, тут розглядали різні шляхи перетворення нашого благодатного подільського краю на заможний, інвестиційно привабливий регіон, де зручно жити всім нам і куди не соромно запросити гостей. У нас родюча земля, чудова природа, роботящі і підприємливі люди. Завдячуючи розпочатій в Україні реформі, місцева влада сама стає господарем на своїй території і має для цього належні бюджетні кошти та значну державну субвенцію, — каже голова громади Вілена Заяць.

    — «Що ж заважає нам реалізувати свою мрію?» — продовжує пані Вілена. Очільники громади поцікавилися думкою своїх односельців і у відповідь почули: «Незайве для цього передусім прибрати сміття!».

Справді, за останні десятиріччя копійчані надходження до місцевих скарбниць і, відповідно, відсутність перспективи чи бодай якогось розвитку надали багатьом подільським селам, містам та містечкам непривабливості, сірості і занедбаності. Годі було й згадувати Шевченкове: «Село на нашій Україні неначе писанка...».

Зазирнеш в окремий двір і душа радіє: жоржини і чорнобривці на клумбі, доглянутий садочок, побілена чиста хата. А за парканом — купи непотребу, розбита дорога, «сліпі» ліхтарі та кілька цеглин, що залишилася від колишньої автобусної зупинки, хащі на цвинтарі і бур’яни довкола сільради...

— Розпочата реформа дала поштовх змінити сумні реалії. Згуртувавшись у нову потужну громаду, самоврядний актив створив комунальне підприємство «Благоустрій Дунаєвеччини», — продовжує співрозмовниця.

За кошти державної субвенції придбали техніку для ремонту доріг та благоустрою населених пунктів — два трактори з устаткуванням, навантажувач, два автомобілі. Це дало змогу вже торік відремонтувати 540 кілометрів доріг із щебеневим покриттям в усіх без винятку населених пунктах об’єднаної громадин (а їх, нагадаємо, — 51!). Щоправда, коштами відчутно допомогли і спонсори — місцеві підприємці.

Налагодили роботу цеху для сортування сміття, щоб розібрати стихійні сміттєзвалища. Збирають із довколишніх сіл відходи і звозять їх двома новенькими тракторами. Вилочний навантажувач отримало КП теплових мереж, а міськводоканал тепер має автомобіль для перевезення ремонтників.

Затим взялися до ремонтних робіт. Полагодили дах музичної школи, розпочали реконструкцію адміністративної будівлі під дошкільний навчальний заклад у селі Гірчична. Приступили до очищення та облаштування 56 криниць — задавненої проблеми жителів цього краю. Відновили пам’ятні знаки, прибрали сміття з вулиць, здійснили благоустрій громадських місць, зокрема парків, скверів. Минулої весни тут висадили понад тисячу тюльпанів, які, сподіваємося, квітнутимуть і цьогоріч.

Важливою суспільною роботою стало і встановлення дев’яти (минулого, 2016-го) із 19 запланованих зупинок громадського транспорту. Її продовжать і нині. Як зазначила голова громади пані Вілена, цьому найбільше раділи підлітки: відтепер, очікуючи шкільний автобус, дітям буде де сховатися від дощу чи снігу.

Новації Дунаєвецької ОТГ досліджено та відзначено організаторами Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» за 2016 рік, започаткованого Мінрегіоном за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». Додамо: щоб стати номінантом цього престижного творчого змагання, треба не лише розробити програми і проекти розвитку, а й реалізувати їх у життя.

Ольга ЯКОВЕНКО.