На Кіровоградщині не закриють жодної лікарні! 

 

У Кропивницькому презентували три варіанти утворення на Кіровоградщині госпітальних округів закладів охорони здоров’я вторинного рівня.

 


«Фактично формування госпітальних округів — це інструмент для розбудови медичної галузі, забезпечення якіснішої медичної допомоги, яка б відповідала встановленим стандартам, інструмент співробітництва громад», — переконаний директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко. До того ж створення госпітальних округів жодним чином не погіршить стан справ у медичній галузі та не спричинить закриття бодай одного медичного закладу — запевняють чиновники. Навпаки. Це дасть змогу відкривати нові відділення. Зокрема, наприклад, центри надання спеціалізованої допомоги: гемодіалізу, серцево-судинних захворювань, мамографії та інших, які стануть доступніші для населення.


«Госпітальні округи — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечуватиме надання населенню вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належного рівня.

На території Кіровоградщини доцільно створити від трьох до п’яти округів, що відповідатиме методиці, запропонованій Кабінетом Міністрів, і буде зручним для пацієнтів. А головне — ефективним у боротьбі за їхнє здоров’я» — переконують чиновники. «Процес утворення госпітальних округів відбувається поза політикою, на фаховому рівні — лікарі самі визначатимуть, які повинні бути госпітальні округи, влада прийматиме рішення з найбільш обґрунтованих пропозицій, спрямованих на розвиток та підвищення якості медичної галузі області, — стверджує й голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. — У результаті цієї реформи ми повинні забезпечити головне: жоден медичний заклад в області не буде закритий, кожен лікар в області має максимально реалізувати себе і мати максимально якісні умови для надання медичних послуг. Це принципові умови».


Урахувавши дані про медичні заклади області, статистику, дорожнє сполучення та інфраструктуру, на Кіровоградщині запропонували три варіанти створення госпітальних округів — від трьох до п’яти, залежно від тяжіння населення до медичних закладів, розташованих у містах обласного значення, відокремленість потреб районів від міста та з урахуванням наявності потреби районів в їх самовизначенні. Висловити своє бачення й почути думку інших щодо створення госпітальних округів керівники медичних закладів області, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування мали змогу під час обласної конференції «Формування перспективного плану мережі госпітальних округів закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги Кіровоградської області». На основі пропозицій та думок представників медзакладів області як робочий варіант обрано схему, в якій пропонується створити три госпітальні округи: Кропивницький, Олександрійський та Західний. Остаточно межі округів не визначено і залежатимуть вони від вибору районів і територіальних громад. Після чого своє рішення приймуть новостворені госпітальні ради, до складу яких увійдуть представники всіх лікувальних закладів та органів місцевого самоврядування, розташованих на відповідній території. Остаточне погодження створення госпітального округу відбувається на підставі рішень відповідних районних рад. Цікавим є той факт, що кордони госпітальних округів можуть не збігатися з кордонами адміністративно-територіальних формувань у межах області, тому процес їх створення не залежить від термінів завершення адміністративно-територіальної реформи. Обговорення проблем та нюансів створення госпітальних округів в області наразі триває.

Кіровоградська область.

ПРЯМА МОВА

Народний депутат Костянтин ЯРИНІЧ:


— Якщо не буде порозуміння на територіях, ми не маємо права виносити це питання на розгляд Кабінету Міністрів України. Тому, я впевнений, Кіровоградщина однією з перших обговорює це питання у правильному руслі. У жодному разі виконавча влада не повинна втручатись у це питання.

Із перших уст

 


Добровеличківська ЦРЛ — одна з тих, яка може опинитися в центрі госпітального округу. Західного. Чому саме вона? По коментар щодо цього надзвичайно важливого процесу, який зачепить кожного громадянина, ми звернулися до Петра ГИНЬКУТА (на знімку), головного лікаря єдиного в області сільського закладу охорони здоров’я, який у будь-який час може заступити на цілодобове постове чергування й одночасно проводити оперативні втручання різного профілю на кількох операційних столах (у штаті закладу — 4 лікарі-анестезіологи, 4 хірурги, 4 гінекологи, 2 травматологи) і забезпечений для цього всім необхідним, — Добровеличківської центральної районної лікарні.


— Звичайно, ми претендуємо на те, щоб саме Добровеличківка стала центром одного з новостворюваних на Кіровоградщині госпітальних округів. Але це не якісь нездорові амбіції. Як завжди і насамперед нами керує бажання зробити здоровими якомога більше людей. Нашими колегами в Міністерстві охорони здоров’я, в профільному управлінні, іншими фахівцями, які займалися цією проблемою, напрацьовано загальні алгоритми та параметри створення госпітальних округів. Центри таких об’єднань повинні відповідати певним критеріям. Добровеличківська ЦРЛ — одна з небагатьох в області, яка відповідає цим критеріям і вимогам. Має у своєму складі відділення анестезіології та інтенсивної терапії, переливання крові, акушерсько-гінекологічне, дитяче, поліклінічне, терапевтичне, хірургічне, інфекційне, патологоанатомічне та Центр ранньої діагностики. Є всі можливості для відкриття паліативного відділення. Усі відділення ЦРЛ забезпечені комп’ютерною технікою з підключенням до мережі Інтернет. Ліжковий фонд становить 135 стаціонарних лікарняних ліжок. Кадровий склад лікарні: 42 лікарі (10 — вищої кваліфікаційної категорії, 10 — І категорії, 11 — ІІ категорії, 8 — лікарі-спеціалісти, 3 — молоді спеціалісти), 115 молодших спеціалістів із медичною освітою, 57 осіб молодшого та 58 осіб іншого персоналу. Упродовж 2012—2016 років ЦРЛ доукомплектувалася 22 лікарями та 35 медичними сестрами. Медичні фахівці постійно беруть активну участь у міжнародних, всеукраїнських медичних симпозіумах та семінарах, підвищуючи свій професійний рівень. Крім іншого, наші лікарі-хірурги володіють методикою холецистектомії, резекції шлунка та іншими лапароскопічними методами лікування. Лікарі-травматологи володіють методикою артроскопії та металоостеосинтезу. У лікарні діє два унікальні проекти, аналогів яким немає в області, — оперативне лікування гриж у населення району та оздоровлення жіночого населення. Дитяча та материнська смертність впродовж останніх років відсутня.


Щоб створити таку потужну кадрову команду, ми спільно з керівництвом району, суб’єктами господарювання і його жителями кілька років поспіль вирішували важливі питання забезпечення працівників житлом та робочими місцями з належними умовами праці. Упродовж останніх п’яти років істотно поліпшилось матеріально-технічне забезпечення ЦРЛ, в якій на сьогоднішній день є все необхідне сучасне медичне обладнання. Для дев’яти лікарів за кошти районного бюджету придбано квартири, шість лікарів забезпечено квартирами в гуртожитку сімейного типу. У закладі створено гуртожиток з усіма зручностями, необхідним інвентарем та меблями. І, як кажуть, результат не забарився. У 2013 році Добровеличківська ЦРЛ посіла в області друге рейтингове місце, в 2014-му — третє, в 2015-му та 2016-му — перше рейтингове місце. Зручне географічне розташування Добровеличківського району та наявність доріг із твердим асфальтним покриттям забезпечують виконання нормативів та умов для доставки хворих із сусідніх районів.


Твердо переконаний: якщо центрами госпітальних округів стануть лікарні на зразок нашої, — такі госпітальні округи потрібні, вони виконуватимуть покладені на них завдання належним чином.


Фото автора.