Рятувати поранених на полі бою, а також травмованих у надзвичайних ситуаціях навчали вінницьких медиків, цивільних і військових, їхні колеги з Великої Британії та США.

 

На знімку:

 

набуті знання надання екстреної допомоги
вінницькі лікарі демонстрували
під час заключного практичного заняття
у присутності в.о. міністра охорони здоров'я
Уляни Супрун

 

Протягом тижня 23 лікарі вивчали досвід зарубіжних колег за програмою "Підтримка життя під час травми". Навчальні курси відбувалися на базі Вінницького національного медичного університету імені Миколи Пирогова. Організувала їх громадська організація "Захист Патріотів". Учасники програми на практиці демонстрували набуті знання і вміння. Роль травмованих виконували студенти-медики. Дії лікарів оцінювала разом із зарубіжними інструкторами в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

 

-- У нас війна, ще більше допомоги захисникам може знадобитися в будь-який наступний день, -- пояснила співрозмовниця, відповідаючи на запитання, чому вона у вихідний -- на роботі. -- У вояків на передовій немає вихідних. Так само, як і в медиків, котрі поруч із ними. Дуже важливо навчити працювати у складних умовах більшість наших лікарів. Такі заняття проведемо в кожній області.

 

Травмованого рятує команда

 

-- Алгоритм надання допомоги травмованому в зарубіжних країнах відрізняється від того, за яким діють українські медики, -- каже інструктор з Великої Британії Алекс Бонгардз. -- Я вже три роки працюю у вашій державі і переконався в цьому особисто.

 

Коли європеєць чи американець постраждає в екстремальній ситуації, перші до нього поспішають парамедики, тобто фахівці із середньою медичною освітою. Їхнє завдання -- терміново надати невідкладну допомогу і чимшвидше доправити пацієнта до лікарняного закладу. Там на нього вже чекає команда лікарів. У приймальному відділенні. Командою приступають до роботи. За умови, що відділення обладнано всім необхідним для екстреної допомоги.

 

-- За рубежем кожен лікар навчений надавати допомогу в екстрених умовах не лише за своєю спеціалізацією, -- пояснив Алекс Бонгардз. -- Такі знання і, головне, навички, вони набувають на курсах з підтримки життя пацієнта в умовах отриманих ним травм. Такі заходи проводять систематично. Навчання на них -- обов'язкове!

 

Ваші медики навчаються з фантастичним інтересом

 

-- У вас немає системного підходу під час надання допомоги травмованому, -- каже Алекс Бонгардз. -- Немає командної роботи, бо багато бюрократії. Саме тому запровадили курс для лікарів. Зате у ваших медиків я побачив фантастичне бажання опановувати нове. Це дає надію, що вони впораються у найскладнішій ситуації.

 

Максим Котілевський, старший лейтенант, лікар Військово-медичного центру, закінчив медуніверситет імені Пирогова і Військово-медичну академію, учасник АТО:

 

-- За рубежем лікарі, незалежно від профілю роботи, навчаються на курсах із надання допомоги травмованим. Працюють із травмованими в команді. У нас не так. Якщо, наприклад, я анестезіолог, то займаюся дихальними шляхами. У них із цим може працювати і хірург, і травматолог, і гастроентеролог, будь-який спеціаліст. Такі навички набувають на курсах. Плюс у них більше можливостей, бо мають необхідне обладнання.

 

Віталій Катюха, лікар Вінницької міської клінічної лікарні № 2:

 

-- Під час занять увесь тиждень ми працювали в команді. Кожен із нас відчув на собі, наскільки це правильно. На власному прикладі переконалися, що надання невідкладної допомоги травмованому -- командна робота.

 

ПРЯМА МОВА

 

Ректор Вінницького національного університету імені Миколи Пирогова Герой України Василь МОРОЗ:

 

-- Наш навчальний заклад готовий надати навчальну базу для опанування програми "Підтримка життя під час травми" всіма лікарями області, бо вже готуємо військових медиків

 

ДОВІДКОВО

 

ГО "Захист Патріотів" створено у травні 2014 року з метою розвитку тактичної медицини, запровадження світових практик роботи з лікуванням травм. В організації працюють зарубіжні інструктори і кваліфіковані вітчизняні лікарі. Вони навчили майже 30 тисяч військових у зоні АТО надавати невідкладну медичну допомогу, а також передали їм 21 тисячу індивідуальних медичних аптечок IFAK. Такі само заняття пройшли 4,5 тисячі курсантів. Навчали бійців підрозділів спецпризначення, які отримали 212 медичних рюкзаків. Тепер працюють з лікарями, цивільними і військовими за програмою "Підтримка життя під час травм".

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінниця.

 

Голос України