"Голос України" постійно звертається до теми будівництва запорізьких мостів. Зазвичай із будмайданчиків надходять сумні новини. Утім, ось з'явилася і хороша: на тому мосту, що через Старий Дніпро (від острова Хортиця до Правого берега), начебто зажевріло життя. Як повідомляють у Службі автомобільних доріг Запорізької області, на майданчику вже працюють 65 робітників. Їхнє завдання -- все-таки спробувати насунути чергову секцію металевих конструкцій прольотів мосту в бік острова. Станом на сьогодні будівельники вийшли на позначку 213 метрів. Окрім того, в них у наявності 82 відсотки необхідних для будівництва мосту металоконструкцій.

 

Зауважимо, що це не "трудовий подвиг останніх днів", а результат кількарічних страждань в режимі: місяць робимо -- рік стоїмо. Адже вже за скоригованим у 2012 році планом, згадане насування конструкцій на всю довжину мосту (340 метрів) мало б завершитися ще влітку 2014-го. А запуск мосту через Старий Дніпро в експлуатацію мав бути здійснений наступного 2015 року. Утім, лише влітку 2016-го, після майже дворічного простою, начебто почало вивчатися питання фінансування будівництва. Кілька гучних заяв, що ось-ось все й почнеться, завершилися тим, що десь у жовтні і справді з'явилися гроші та почалися чергові роботи із подальшого насування конструкцій. Та через незначну суму коштів, виділену солідарно обласним, державним та міським бюджетами, процес цей великого успіху не мав. І ось черговий сезон розпочався доброю новиною. Однак про джерела фінансування та виділені суми поки ніхто нічного не каже.

 

Стосовно основного будівництва, а саме переходу через Новий Дніпро (вантовий міст довжиною 660 метрів від лівого берега і до Хортиці), то там майданчик -- і вже не перший рік -- мертвий. Остання новина звідти -- талою водою ледь не потопило плавкран. Рятувальники викачали з підпалубних приміщень останнього 300 кубометрів води і залишили, виходить, кинуте напризволяще судно, на плаву.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України