Не минає й місяця, щоб прес-служба прокуратури Житомирської області не повідомляла про виявлення фактів незаконної передачі десятків і сотень гектарів землі в користування людям, частенько — зі столиці, Львова та інших міст, які, заявивши, ніби збираються її обробляти, насправді намагаються або добувати бурштин, або продати її. І водночас жителі сіл і містечок Житомирщини, які десятиріччями обробляють свої ділянки, щоб хоч трохи поповнити свій дірявий сімейний бюджет, так само роками не можуть офіційно зареєструвати своє право на них. Показовим прикладом цього є історія жителів Романівки Попільнянського району, яка розпочалася два роки тому.

 

Вони два роки чекають на реєстрацію своїх земельних ділянок.

 

 

На початку березня 2015 року дванадцятеро жителів села уклали договір із ТОВ «Еліт-Центр» у Попільні про виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.


— На них, — розповіла довірена особа односельців у їхніх поневіряннях Олена Пилипенко, — ми вирощуємо картоплю, городину — вже понад півтора десятиліття. Земля в нас гарна, родюча, отож при доброму обробітку дає непогані врожаї. Кожна родина заплатила за виготовлення проектної документації по 3,5 тисячі гривень, термін виготовлення її був визначений у шість місяців. Але ось уже минає два роки, а результату ми так і не дочекалися.


Стурбованість та обурення селян можна зрозуміти. Серед тих, хто відірвав гроші від сімейного бюджету на виготовлення документації, — вчителі місцевої школи, бібліотекар, техпрацівниця, працівниця музею-садиби Максима Рильського, домогосподарка, пенсіонери. Статки у всіх — мізерні.


— Ми, — кажуть люди, — живемо із цієї землі й хочемо бути певними, що завтра не з’явиться якийсь заїжджий хазяйчик, не обнесе тином цю ділянку, а ми залишимося в дурнях.


За час, відколи було укладено договір на виготовлення проекту землеустрою, Держземагентство перетворили в Держгеокадастр. Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив чергові зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру. А віз і нині там: земельні ділянки досі не мають кадастрових номерів.


Ще в тому ж 2015 році, через місяць після укладення договору з ТОВ «Еліт-Центр», за підписом в. о. начальника тодішнього головного управління Держземагентства у Житомирській області В. Михальця в Романівку надійшли листи, в яких усім претендентам повідомлялося, що у виготовлених ТОВ «Еліт-Центр» документах «виявлені зауваження та недоліки до наданої на розгляд землевпорядної документації». А після переліку цих зауважень та недоліків — пропозиція «звернутись до розробника даної документації на предмет усунення виявлених недоліків та повторно подати проект землеустрою до головного управління».


— Ми зверталися, і не раз, — каже Олена Пилипенко, — минулого літа навіть написали про нашу мороку до райгазети. Проте в керівника ТОВ «Еліт-Центр» Олександра Малюка відповідь одна: «Я все зробив, їдьте в Житомир і там усе з’ясовуйте».


Щось подібне Олександр Малюк говорив і авторові цих рядків улітку минулого року, коли, отримавши скаргу з Романівки, я мала з ним розмову. Причому тоді його твердження звучали досить категорично. Мовляв, усе, що передбачено договором, він виконав, передав документацію в Держгеокадастр в області. Які можуть бути до нього претензії?


Як з’ясувалося пізніше, лукавив Олександр Володимирович. Бо претензії до виконаних ним робіт таки були і на це йому із головного управління Держгеокадастру вказували не один раз. Про це повідомив в. о. начальника цього управління Сергій Козаков: «Головним управлінням Держгеокадастру в Житомирській області при розгляді документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок, яка, за твердженням керівника ТОВ «Еліт-Центр», була передана до головного управління ще в 2015 році, було виявлено ряд недоліків та запропоновано розробнику документації їх усунути. Однак розробник документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок, вкотре подаючи вказані документації із землеустрою до головного управління на затвердження, їх не усуває. А тому розробнику документації із землеустрою в черговий раз листами головного управління наголошено на необхідність їх усунення».


Цей лист датовано 8 грудня 2016 року, із часу першої та наступних вимог головного управління Держгеокадастру в області до ТОВ «Еліт-Центр» довести виготовлені документи до належної якості минув рік і вісім місяців.

То чому ж цього не було зроблено?


До речі, за словами юриста Держгеокадастру в Попільнянському районі Оксани Курганської, згідно із законодавством зауваження до виготовлених і наданих до затвердження документів можуть робитися лише раз і термін розгляду їх головним управлінням Держгеокадастру — місяць. То чим же були оті кількаразові зауваження з боку головного управління: умисним порушенням порядку розгляду чи намаганням усе ж зробити добре діло романівцям, ощасливити їх?


Керівник ТОВ «Еліт-Центр» Олександр Малюк усе пояснює просто:


— У головному управлінні Держгеокадастру весь час змінюються керівники, причому, вони здебільшого — виконуючі обов’язки, часто — без права підпису. І з приходом кожного нового керівника я отримую новий лист із новими зауваженнями. Одне виправиш, знаходять щось інше, і так тягнуть час...


Щодо хронічної «ротаційної хвороби» в обласному земельному відомстві, в якому протягом двох-трьох останніх років керівників змінювали «як рукавички», то тут правди ніде діти. Але правдою є й те, що документація, виготовлена ТОВ «Еліт-Центр», виявилася недоброякісною. І це не викликає сумніву. Ось цьому підтвердження, про яке обмовився сам Олександр Малюк: окремі з цифр у документах, що подавалися на затвердження, були написані олівцем (!!!). І третьокласнику зрозуміло, що можна з цим зробити далі. А йдеться ж про документи, що засвідчують право на ділянку землі певної площі. І хто дасть гарантію, що написані олівцем «нуль» чи «одиниця» пізніше не поміняються місцями?


Заступник голови Попільнянської районної ради Оксана Корпан цілком підтримує мешканців Романівки, котрі потрапили у халепу. Дивується, чому вони так довго чекали, а не розірвали договір із виконавцем робіт, не звернулися з позовом до суду.


Олександр Малюк вважає й сьогодні, що якщо вже дійде до судового позову, то не до нього, а до головного управління Держгеокадастру в області. І запевнив, що остаточно доопрацював усі повернуті звідти йому документи і найближчими днями подасть на затвердження. Самі ж жителі Романівки не мають наміру чекати й далі. Вони не такі багаті, щоб відмовлятися від права хоча б на окраєць землі-годувальниці.

Житомирська область.


Фото автора.