Грошей знову не вистачає


На Сумщині не вщухають «газові війни», бо «Сумигаз» продовжує встановлювати не квартирні, а загальнобудинкові прилади обліку спожитого палива. Не так давно в обласному центрі хтось підірвав гранатою термінал, де на газовій трубі багатоповерхівки планували розмістити лічильник. Але й після цього політика газопостачального підприємства не змінилась. Люди скаржаться на урізноманітнення методів тиску, які до них застосовують газовики. Мешканцям деяких «бунтівних» будинків припиняють постачання енергоносія, іншим надсилають платіжки, де вказуються більш як подвоєні показники споживання блакитного палива.


Зустрітися з кимось із керівників ПАТ «Сумигаз», щоб поговорити на цю та інші теми, непросто. Як правило, відсилають до прес-служби або пропонують скласти список запитань, на які обіцяють надати письмові відповіді. Таку довідку я й справді отримав на свою електронну адресу. Там зазначається, що минулого року на Сумщині із запланованих 870 будинкових лічильників газу вдалося встановити лише 146. Рівно половина з них припадає на Суми, 56 — на Конотоп, 13 — на Ромни. У Білопіллі встановили два будинкові прилади обліку, у Шостці та Охтирці — по одному.


Далі у довідці сказано, що на Сумщині клієнтами газової служби на сьогодні є 381 тисяча домогосподарств. Проблеми виникли у 73 тисяч. Це ті домоволодіння (як правило, квартири в багато-квартирних будинках), мешканці яких використовують блакитне паливо тільки для приготування їжі і з газових приладів мають лише плиту.


Та реформи зайшли так далеко, що «олічильнити» вирішили всіх. Найцікавіше, що ніхто проти цього не заперечує. Люди лише не хочуть платити і за себе, і «за того хлопця». А так і буде, коли весь обсяг газу, спожитий мешканцями багатоповерхівки, порівну поділять на всіх. І на тих, хто намагався економити, і на тих, хто на газі жене самогон. Також не секрет, що блакитне паливо банально крадуть, несанкціоновано під’єднавшись до мережі. «Олічильнивши» всі без винятку багатоповерхівки, газовики вирішують для себе і цю проблему. Тепер використання газу балансуватиметься з його надходженням, і крадіїв не шукатимуть, бо замість них платитимуть свідомі споживачі.


Саме через це люди й бунтують, бо хочуть платити не за «колгоспними» приладами обліку, а за індивідуальними, квартирними лічильниками. Однак у довідці ПАТ «Сумигаз» кореспонденту «Голосу України» повідомляють, що «за наявного нині тарифу на розподіл природного газу газорозподільні підприємства країни не зможуть забезпечити встановлення індивідуальних лічильників газу для споживачів». Водночас «встановлення будинкових лічильників є економічно обґрунтованим та не потребує підвищення тарифу на розподіл газу».


Іншими словами, багаторазове подорожчання газу до 6,8 гривні за кубометр виявилось замалим, бо грошей від того не вистачає навіть на лічильники. Ця заява, окрім іншого, сприймається як натяк на те, що газ дорожчатиме й надалі. Тим часом за підсумками 2016 року «Нафтогаз України» отримав понад 22 мільярди гривень чистого прибутку. Невже з цих коштів не можна виділити невеличке дофінансування, щоб замість будинкових лічильників скрізь встановити квартирні?


Вихід пропонують Кулібіни


Утім, коли у підприємств, які заробляють на газі, та в держави коштів на встановлення індивідуальних приладів обліку не знайдеться, люди ладні робити це за власний рахунок. Єдине, чого хочуть, — щоб це коштувало не так дорого. Нині придбати лічильник, замовити проект та розрахуватися за монтажно-зварювальні роботи стає у понад 4 тисячі гривень. Сумчанин Володимир Дворниченко вважає, що проблему можна розв’язати принаймні втричі дешевше. Він вимагає від Сумської міськради «натиснути» на ПАТ «Сумигаз», щоб там погодилися на встановлення в обласному центрі не традиційних мембранних, а роторних лічильників газу.


— Роторні лічильники дуже маленькі і їх можна встановлювати без проведення зварювальних робіт, — пояснює В. Дворниченко. — Я перебрав купу варіантів і зупинився на одному з українських приладів. Він коштує лише 1300 гривень із фільтром, має електронне табло і не потребує перепланування мережі газопостачання.


За словами В. Дворниченка, він звертався до ПАТ «Сумигаз» і там не заперечують проти того, щоб він встановив у своєму помешканні не мембранний, а роторний прилад обліку спожитого газу. На жаль, це не зовсім так. В акціонерному товаристві і справді не забороняють купувати роторні лічильники, однак, видаючи споживачеві «технічне завдання», висувають у ньому такі вимоги, яким роторні лічильники не відповідають. Комерційний облік спожитого газу регламентується цілою купою нормативних документів, тож у ПАТ «Сумигаз» запевняють, що не зловживають своїм монопольним становищем, а лише виконують закони, постанови, інструкції та накази.


У Сумах ліцензії на виготовлення технічної документації щодо встановлення індивідуальних приладів обліку мають кілька десятків підприємств. Але, як зі мною поділилися «не для преси», жодне з них не видасть споживачеві документів на встановлення роторного лічильника. Бо це буде серйозним порушенням, за яке можуть відібрати ліцензію. В Україні вже давно встановлюють порівняно дорогі мембранні індивідуальні газові лічильники одного виробника, бо за підприємством, яке їх виготовляє, і за компаніями, які займаються розподілом газу, стоять одні й ті самі люди. Так це чи ні, стверджувати не беруся. Однак у будь-якому разі, щоб щось пере-інакшити, треба вносити зміни до чинної нормативно-правової бази.


Підняти лежачий камінь


Днями на сесії Конотопської міськради депутати заборонили місцевій газовій службі встановлювати будинкові лічильники, якщо відповідної згоди не надали балансоутримувачі та співвласники багатоповерхівки. Це дуже серйозне рішення, яке може підштовхнути газовиків до пошуку нових форм роботи зі споживачами. Сесія Сумської міськради прийняла рішення звернутися до центральних органів влади щодо ситуації зі встановленням будинкових лічильників газу. «За» проголосували 33 депутати із 38 присутніх. Вони вважають, що встановлення «колгоспних» приладів обліку не лише створює в Сумах соціальне напруження, а й не забезпечує персоніфікованого обліку енергоносія та не спонукає його економити.


За словами секретаря міськради Андрія Баранова, він добре вивчив це питання і не розуміє, чому в Сумах встановлюють індивідуальні лічильники лише одного виробника. До того ж, як поінформував А. Баранов, в інших містах, зокрема в Києві і Львові, це коштує набагато дешевше.

 


Розв’язати проблему могло б внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Для цього словосполучення «прилади обліку» в тексті закону треба замінити на словосполучення «індивідуальні прилади обліку». Відповідний законопроект № 4756 у Верховній Раді 2 червня 2016 року зареєстрував народний депутат Юрій Шаповалов. 12 жовтня Ю. Шаповалов його відкликав. Про причини ніде не повідомляється. Тож проблема залишається, і якщо її найближчим часом не розв’язати, споживачі газу, які мешкають у багатоквартирних будинках, зроблять це по-своєму. У Сумах, нагадаємо, хтось підірвав лічильник гранатою, а в Шостці люди демонтували металеву шафу, де газовики планували розмістити будинковий прилад обліку (на знімку).

 


Сумська область.

ТИМ ЧАСОМ

Сумське територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало ПАТ «Сумигаз» переглянути практику укомплектування житлових приміщень приладами обліку. Споживачі мають безсумнівне право встановлювати квартирні лічильники, але, згідно з висновком відомства, у 2016 році газопостачальне підприємство діяло в інтересах лише одного виробника, котрий пропонує прилади «Самгаз». Тим часом в Україні є десятки виробників, які виготовляють цілком придатні для використання в побутових умовах і мембранні, і роторні лічильники. Дозволи на встановлення побутових лічильників газу на Сумщині мають 59 суб’єктів господарювання, але «Сумигаз» минулого року співпрацювало лише із 23 — із тими, які встановлювали прилади «Самгаз».


Фото із сайту «Шостка.Інфо».