Ранкове засідання 14 березня

 

Учора в Україні вперше відзначали День українського добровольця. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку ранкового пленарного засідання привітав українських добровольців зі святом, наголосивши, що весною і влітку 2014-го добровольці першими пішли на фронт і, прийнявши на себе удар ворога, зруйнували злочинні плани Кремля.


«Здається, агресор Путін врахував усе, окрім незламного духу українського народу, українських добровольців та волонтерів. Добровольчі батальйони зірвали плани агресора, — сказав А. Парубій. — Добровольці стали ідеологічною основою для відродження Збройних Сил України». Глава парламенту подякував побратимам за мужність, жертовність, готовність у найскладніші часи стояти в обороні України. Депутати-добровольці учора прийшли до Верховної Ради у військовій формі. Парламентарії оплесками привітали своїх колег, котрі боронили державу в добровольчих батальйонах, і вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих героїв.

 

Іван Крулько, Артур Герасимов.

 

Богдан Матківський, Ігор Лапін.

 

Віктор Пинзеник, Олег Барна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Під час пленарного засідання депутати-добровольці закликали Президента оголосити 29 серпня Днем вшанування пам’яті загиблих захисників України. Учасник АТО, перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук з парламентської трибуни від імені всіх депутатів-добровольців закликав Президента Петра Порошенка, як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, своїм указом встановити 29 серпня Днем вшанування пам’яті загиблих захисників України. 29 серпня — це день, коли українське військо зазнало найбільших втрат під Іловайськом. «Але перед обличчям смерті жоден воїн не склав зброю та український прапор, — сказав А. Тетерук. — Тоді не тільки ворогу, а й усьому світу ми продемонстрували незламність української нації. Вшанування пам’яті — це наш обов’язок перед загиблими, їхніми родинами та всім українським народом».
Верховна Рада України ратифікувала дві міжнародні угоди. Серед них — Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (реєстр. № 0120). Угоду було підписано 11 липня 2016 року в Києві, вона набере чинності після ратифікації парламентами обох країн та завершення виконання всіх необхідних процедур.


Ратифікація угоди сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною та Канадою, дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати безмитний доступ до канадських ринків, відкриє нові можливості та ринки збуту для українського бізнесу.


Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко відзначила, що ця угода ратифікована 15 лютого нижньою палатою канадського парламенту й прийнята у другому читанні верхньою палатою. Борис Тарасюк додав, що товарообіг між Україною та Канадою минулого року був досить малим — 246 млн. доларів. Серед країн «Великої сімки» за рівнем товарообігу Канада нині на останньому місці. Депутати також наголошували, що ця угода — важливий доступ на ринки Північної Америки та поштовх, сигнал для інших іноземних інвесторів. Канада була першою країною, яка підтримала і визнала Незалежність України, сьогодні Канада допомагає у військовій сфері. «Угода відкриває для України нові ринки і стимулюватиме розвиток вітчизняного товаровиробника», — наголосив народний депутат України Олексій Порошенко. Зокрема, згідно із положеннями угоди, Канада скасовує мито на 98 відсотків українського імпорту. Експерти очікують збільшення поставок українських товарів до Канади на понад 40 млн. доларів щорічно. Окрім того, український аграрний сектор отримає від Канади технічну допомогу для підвищення рівня конкурентоспроможності наших продуктів. Верховна Рада ратифікувала угоду 282 голосами.


Прийнято також Закон «Про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал і Протоколу між Урядом України та Урядом Великого Герцогства Люксембург про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал»  (№ 0125) — 236 «за». Ратифікація Конвенції і Протоколу спрямована на створення ефективної двосторонньої договірно-правової бази для уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи у взаємовідносинах між Україною та Великим Герцогством Люксембург. Під час обговорення Тетяна Острікова («Самопоміч») відзначила, що угода дасть змогу нарешті дізнатися про рахунки українських бенефеціарів в іноземних банках та в офшорних зонах. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що торік з України вивели майже 4 мільярди доларів в офшори. Політик наголосив на потребі перекрити «офшорні дірки». Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко розповіла, що нещодавно міністр закордонних справ Люксембургу відвідав зону АТО.


Потім народні депутати розпочали розгляд питань фінансів та банківської діяльності.


Склав присягу народного депутата України Юрій Буглак, котрого ЦВК зареєструвала обраним депутатом 3 березня 2017 року. Буглак включений до виборчого списку Блоку Петра Порошенка під номером 81. Юрій Буглак посів депутатське крісло замість народного депутата Олексія Савченка, котрого призначено головою Миколаївської ОДА, і Верховна Рада достроково припинила його депутатські повноваження. Згідно з біографією народного депутата Юрія Буглака, опублікованою ЦВК, до депутатства він працював головним юридичним радником дочірнього підприємства «Кондитерська корпорація «Рошен». 


На доопрацювання направлено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів» (№ 5361). На повторне перше читання — зміни до Закону щодо регулювання переказів електронних коштів. Цей законопроект має на меті врегулювати діяльність платіжних систем. Як зауважив голова Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Рибалка, давно назріла і потреба передбачити кримінальну відповідальність за злочини, пов’язані з шахрайськими розрахунками через різні платіжні системи з використанням платіжних карток та електронних грошей.


Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак зазначив, що перевагами платіжних систем є, зокрема, простота, зручність, швидкість розрахунків та можливість здійснення миттєвих транскордонних переказів. Запропоновані зміни мають за мету упорядкувати діяльність небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг.


За результатами голосування відхилено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів» (№4960-д).


Парламент також ухвалив постанову про обрання народних депутатів України членами парламентських комітетів.


Депутати вітали з днем народження Владислава Бухарєва, Сергія Феєрмарка і Юрія Шаповалова.

Дослівно

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія ІОНОВА:


— Маємо заохочувати надходження інвестицій в державу, бо це і нові робочі місця, і наповнення бюджету.