У Запоріжжі відбулась прес-конференція народного депутата України Вадима Кривохатька. Депутат надав пояснення щодо інциденту, який стався минулого тижня в кабінеті в.о. керівника Держгеокадастру України в Запорізькі області Яни Дікобаєвої. Там, захищаючи права своїх кількох сотень виборців, народний обранець, як то мовиться, слів не добирав. Відео його «спічу» потрапило в Інтернет, і прокуратура Запорізької області начебто взялася за перевірку обставин події.

 

— Я ні хвилини не шкодую про те, що прийшов до управління Держгеокадастру, — заявив Вадим Кривохатько. — Я зробив це умисне і готовий повторити це завтра в Києві — я буду на прийомі в керівника Держгеокадастру. Інакше з ними не можна. Для них один ідол — долар. Це не до тієї дівчинки було адресовано слова, а до «системи».


Вадим Кривохатько повідомив, що із шести тисяч офіційно зареєстрованих учасників АТО в Запорізькій області землю отримали лише 200 осіб. Ще 1500 людей, котрі пройшли війну, мають лише дозволи на підготовку відповідної документації. Водночас депутат зачитав список отримувачів землі на одне прізвище і лише з різними іменами. Так багатодітні родини за мізерні гроші стають підставними особами для справжніх власників сотень гектарів землі...


Ось конкретна ситуація. З 1980-х років у місті Вільнянську діє Товариство городників. Тисячі вільнянців одразу за околицею містечка обробляли свої десять соток. У 2005-му питання землекористування було приведено до вимог закону — було підписано десятирічний договір про оренду. За рік до завершення терміну договору керівництво Товариства порушує питання про його продовження. Щонайменше п’ять разів людей змусили повністю переробляти всю документацію. Зрештою, пенсіонерам встановили 8-відсоткову орендну плату — по триста гривень на рік. Із 800 бажаючих одразу залишилися лише 273. А потім городникам відмовили навіть і на оголошених умовах.


Не допомогло і звернення місцевої Ради ветеранів АТО. Мовляв, не зіштовхуйте ветеранів праці та ветеранів АТО лобами, а виділіть землю атошникам десь в іншому місці. Утім, коли Вадим Кривохатько отримав довідки, що то за «ветерани АТО» на одне й те саме прізвище, котрі претендують на 21 гектар у пригороді Вільнянська, то й стався інцидент у кабінеті в.о. керівника Держгеокадастру в Запорізькій області.


— Складається враження, — підсумовує В. Кривохатько, — що законним шляхом уже нічого вирішити не можна. Пам’ятаєте, як у Новомиколаївському районі люди перекрили шосе Запоріжжя—Донецьк? Невже сьогодні мета — вивести людей на такі само акції протесту вже й у Вільнянську?

Запоріжжя.