Парламентська хроніка


Ранкове засідання 15 березня


У середу народні депутати мали розглянути низку законопроектів щодо захисту внутрішньо переміщених осіб. Проте ранкове пленарне засідання розпочалося з оголошення тридцятихвилинної перерви на вимогу двох фракцій — «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка».

 

 

Після її завершення народний депутат від «Народного фронту» Юрій Береза виголосив заяву (на знімку). «Напередодні увечері відбулася подія, яку ні я, ні будь-хто з нормальних людей не може обійти стороною. Є люди, які не вчили історію України, вони перебувають і в цій сесійній залі, тому не знають, що століття тому завдяки хаосу, махновщині та іншим подіям, які відбувалися на території країни, ми втратили державність і потрапили на багато років у полон до східного сусіда. Напередодні у Краматорську один народний депутат дозволив собі неприйнятні дії відносно начальника Краматорської поліції Олександра Малиша. Ця людина — боєць полку «Дніпро-1», тяжко поранений в Іловайську, вилізши з того світу, повернувся до життя, пройшов підготовку поліцейського та очолив поліцію Краматорська. Він є взірцем поліцейського», — заявив Ю. Береза.


За його словами, народний депутат, прикриваючись мандатом, дозволив собі бити працівників поліції. «Не знаю, на яке дно ми падаємо. Знаю чітко, що жоден народний депутат не має права дозволяти собі розпускати руки до тих, хто не захищений перед ним», — наголосив Ю. Береза та закликав головуючу на засіданні заступника Голови Верховної Ради Оксану Сироїд допустити до сесійної зали поліцейських, щоб вони розповіли про ті події.


Однак Оксана Сироїд оголосила ранкове пленарне засідання закритим та під час брифінгу пояснила своє рішення. 


Попри закриття засідання, чимало народних депутатів таки залишилися в сесійній залі, щоб почути від представників Національної поліції, як розвивалися події на блокпості поблизу Слов’янська.


Згодом у кулуарах народний депутат Андрій Тетерук («Народний фронт») зазначив, що справді, відповідно до Регламенту, для того, щоб з парламентської трибуни могли виступити не законодавці, напередодні потрібно подати заяву за підписом 150 народних депутатів. «Ми розуміємо, що потрібно подати ці документи за день. Але ми перебуваємо в умовах, коли деякі політичні сили намагаються розхитати ситуацію в країні у той час, коли ми потерпаємо від російської агресії, від її засланих агентів. Чекати в таких умовах добу — це нісенітниця. Маємо ухвалювати сміливі політичні рішення в умовах, які складаються», — заявив А. Тетерук та засудив дії заступника глави парламенту щодо закриття засідання. В кулуарах навіть заговорили про її відставку із займаної посади.


Із днем народження вітали Наталію Кацер-Бучковську («Народний фронт»).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.