Вечірнє засідання 14 березня


Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроект про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»      (№ 6172), яким пропонується звільнити від обов’язку заповнювати е-декларацію деяких військовослужбовців. А саме не поширювати дію Закону «Про запобігання корупції» на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, військової служби за контрактом осіб рядового, сержантського та старшинського складу, молодшого офіцерського складу, курсантів вищих військових навчальних закладів та вишів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети, кафедри чи відділення військової підготовки.


За законом військовослужбовці мають подати е-декларації за минулий рік під час другої хвилі е-декларування до 1 квітня нинішнього року. Представник Президента України у Верховній Раді Артур Герасимов аргументував потребу законопроекту тим, що в умовах проведення АТО багатьом військовим технічно неможливо заповнити е-декларацію. Адже для реєстрації у системі НАЗК спочатку потрібно отримати електронний цифровий підпис, потім мати доступ до потужного комп’ютера та захищеної лінії Інтернету. «Давайте уявимо собі картину, коли командир танка, чи молодший лейтенант, чи рядовий, чи сержант-контрактник, сидячи на блокпосту, в бліндажі, в окопі, мають, по-перше, отримати електронний ключ, по-друге, знайти захищену електронну систему, заповнити декларацію і розмістити її у відкритому доступі на сайті НАЗК», — сказав А. Герасимов. По-перше, це майже неможливо на передньому краї, — наголосив він. По-друге, в умовах, коли ми ведемо війну проти агресії Російської Федерації, у відкритий доступ можемо викласти дані тих, хто сьогодні перебуває на лінії фронту.


Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, щоб усе-таки не вивести з-під обов’язку е-декларування осіб керівного складу, в т. ч. і військових, котрі можуть бути причетні до корупції. Зрештою, законопроект було ухвалено в першому читанні — 239 голосами.


У цілому ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів» (№ 5520). Як зауважив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, цей законопроект пройшов дуже широке обговорення і відкриває шлях для створення низки нових громад. І вони чекають на рішення парламенту.


Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук, представляючи законопроект, зазначив, що нині в Україні триває активний процес формування спроможних територіальних громад. Водночас виникають питання щодо послідовності дій, процесів в утворенні об’єднаних територіальних громад, якщо громади, які хочуть об’єднатися, розташовані на територіях різних районів. ЦВК у 2016 році не призначила вибори в багатьох об’єднаних територіальних громадах, аргументуючи це необхідністю спочатку внесення парламентом змін до меж відповідних районів. І щоб тільки після цього призначати перші вибори сільських, селищних, міських рад об’єднаної територіальної громади та відповідних селищних, сільських, міських голів.


Депутати під час обговорення були одностайні в тому, що процес об’єднання територіальних громад має відбуватися виключно добровільно. Хоча депутати-мажоритарники бачать й інші приклади. 


Мажоритарник із Хмельниччини Андрій Шинькович висловився за те, щоб селам повертали податок на доходи фізичних осіб. «Ми маємо стимулювати об’єднання громад, і не кнутом, а конкретними речами», — наголосив він. І застеріг, щоби в результаті медичної та освітньої реформи, які тривають паралельно із процесами об’єднання громад, не довелося їздити до школи чи лікарні за 50, а то й більше кілометрів. На його думку, люди захочуть об’єднуватися, якщо буде правильно вибудована така система освіти та охорони здоров’я, щоб було доступно доїхати, працював транспорт, шкільні автобуси. 


Анатолій Матвієнко (Блок Петра Порошенка) нагадав, що зміна меж району — це конституційна прерогатива винятково Верховної Ради. А тому не можна говорити — міняйте собі межі району, як вирішили сусідні територіальні громади. «Не може бути об’єднання територіальних громад, неузгоджене стратегією не тільки освітніх, медичних, а й судових, прокурорських, поліцейських округів», — підкреслив парламентарій.


Парламент також ухвалив низку постанов про призначення місцевих виборів.

Факт

Упродовж 2015—2016 років в Україні було утворено 366 об’єднаних територіальних громад.