Тільки-но Рада національної безпеки і оборони (РНБО) прийняла рішення тимчасово припинити переміщення вантажів через лінію розмежування в зоні збройного конфлікту на Донбасі, правоохоронці негайно почали його виконувати. Бійці Національної гвардії, поліції та Державної прикордонної служби перекрили всі автомобільні й залізничні колії, що ведуть до лінії розмежування на Донбасі, щоб перешкодити незаконному переміщенню товарів, повідомляє прес-служба Нацгвардії. Водночас запевняють, що «зелене світло» збережеться для гуманітарних вантажів українських і міжнародних організацій.


У СБУ також заявили про готовність виконати рішення Радбезу. «Ми виконаємо рішення РНБО. Ми розуміємо, що потрібно робити. Якщо говорити про оперативні підрозділи, які там перебувають на постійній основі — Донецьке, Луганське управління, — то виконуватимемо завдання, пов’язані з недопущенням переміщення вантажів у нашій компетенції», — оприлюднив позицію відомства в телеефірі радник Голови СБУ Юрій Тандит. За його словами, інші підрозділи Служби безпеки України будуть підключені до роботи з боротьби з незаконним переміщенням вантажів через лінію розмежування, якщо виникне потреба.


У свою чергу представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік після засідання переговорників у середу прокоментував ситуацію так: «Хотів би висловити своє особисте розчарування, а також стурбованість нинішньою ситуацією, яка, на моє глибоке переконання, не сприяє успіху Мінського процесу. Навпаки, останні події посилюють напруженість між сторонами й мають однозначно негативний вплив на процес взаємного зближення й економічного співробітництва. Цей небезпечний розвиток по спіралі потрібно негайно зупинити. Сподіваюся, що сторони знайдуть способи виправити становище, що склалося в цій сфері».