З нагоди 100-річчя Української революції 1917--1921 років та створення Центральної Ради України до пам'ятних знаків Дмитру Марковичу і Костянтину Василенку поклали квіти керівники Вінницької області, громадські активісти. Діяльність обох державних мужів пов'язана з містом над Південним Бугом.

 

На знімку:

 

з нагоди 100-річчя Української революції у Вінниці
біля меморіальної дошки міністру юстиції
Української Народної Республіки
Дмитру Марковичу
місцеві реконструктори виставили Почесну варту
в одностроях тих далеких часів

 

Фото
з сайту Вінницької облради.

 

До призначення на посаду міністра юстиції уряду УНР Дмитро Маркович деякий час працював у Вінниці, створив "Просвіту", редагував тижневик "Подільська воля". Після створення Української Центральної Ради став генеральним прокурором. З лютого по квітень 1919-го очолював Міністерство юстиції УНР. Меморіальну дошку з барельєфом Дмитра Марковича встановлено на фасаді будинку колишньої міської думи Вінниці, що розташований на центральній вулиці міста.

 

Пам'ятний знак першому міністру праці часів УНР Костянтину Василенку встановлено у 2015-му на будівлі Фонду соціального страхування. К. Василенко не тільки працював у Вінниці. Тут після революції його стратили більшовики. Кошти на відкриття меморіальної дошки з барельєфом збирали працівники установи. Над його виготовленням працювали монахи 1000-літнього Лядівського скельного монастиря. Зробили його з білого каменю. "Нехай це буде невеликим плюсом у нашу історію, у пам'ять про тих, хто боровся за незалежність України у ті буремні роки, -- каже голова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Віталій Давиденко. -- Люди читатимуть короткі рядки, написані про цю непересічну особистість, і поповнюватимуть свої знання про наше минуле".

 

Біля пам'ятних знаків виставили Почесну варту в одностроях Армії УНР. Роль вартових виконали реконструктори історичних подій двох громадських організацій -- "Честь і Слава" та "Вінницьке історичне товариство". До речі, у 1919 році Уряд УНР тимчасово перебував у Вінниці: місто на той час виконувало роль столиці держави.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України