Що ж змінилося у житті військовослужбовців

Гартують волю

Із капітаном Юрієм Стрижевським (на знімку), викладачем 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ, розмовляємо на смузі психологічної підготовки. Тут звично лунають автоматні черги, вогонь і дим застеляють поле бою, а несамовитий крик і шум з репродукторів не дають зосередитись. Солдати наполегливо долають смугу перешкод. Більшість із них молоді, лише двом дядькам років під сорок. Проходять водний рубіж, далі деревний бар’єр і виходять на пряму.

Два роки тому ми про психологічну смугу лише чули. Там займалися переважно курсанти з академії — майбутні офіцери. Нічого дивного. Тоді підготовка забирала два тижні. Давали лише ази і відправляли на передову. Нині навчання триває до чотирьох місяців, а на психологічну підготовку відведено 16 годин.

— Що змінилося в планах підготовки? — запитуємо полковника Петра Левуса, старшого офіцера з роботи з особовим складом. Він у центрі від самого початку. Згадує перші дні становлення. Починалося з того, що прибували мобілізаційні кадри і все робили з коліс. Приходили люди, які закінчили лише військові кафедри і до армії не мали жодного стосунку. Довелося переробити програми і готувати кадри за короткий термін.

— Минуло трохи часу, і все змінилося, — розповідає полковник Петро Левус. — По-перше, змінилися люди, які добровільно прийшли в армію. Більш відповідальні, інше ставлення до служби. Мені приємно, що вони йдуть не заради грошей. Через мене проходять усі кандидати на контрактну службу. Це зовсім інші люди, з іншими підходами. Змінилася база. На сьогодні всі містечка сконцентровані по окремих спеціальностях, і контрактники отримують більш фахові знання.

Нова спеціальність — оператори безпілотників

Про що б не йшлося, контрактники, які проходять підготовку в 184-му навчальному центрі, часто запитують, а як там, на передку?

— Ми постійно враховуємо сучасний досвід АТО, — продовжує розмову полковник Петро Левус. — Наші викладачі бувають у відрядженнях у бойових частинах від трьох місяців до року. Повертаються із зони АТО, й у них зовсім інше враження, зовсім інші підходи, більше практичного спрямування.

Ще один момент. З кожного циклу, які проходять у нас підготовку, майже 30 відсотків — учасники бойових дій. Наші викладачі прислуховуються до їхніх порад. Не цураються. І ці так звані курсанти самі стають вихователями і навчають молодих, які ще не нюхали пороху, — завершує розмову полковник Петро Левус.

Із психологічної смуги ми вирушаємо у віддалений закуток Яворівського полігона, де готують операторів безпілотників. Це нова військова спеціальність. Поки що не вистачає викладачів, бо професія досить дефіцитна і багато замовлень.

Майор Олег Кузь показує клас підготовки, де починають з азів — з макетів, і на комп’ютері відпрацьовують зліт і посадку. Він вірить, що через кілька місяців класи підготовки операторів безпілотників будуть так оснащені, як у водіїв, танкістів чи артилеристів.

У 184-му навчальному центрі нині готують фахівців за 88 військово-обліковими спеціальностями. Найскладнішим був період, коли після початку агресії Росії стали готувати мобілізованих військовослужбовців для підрозділів Сухопутних військ. Не було відповідної інфраструктури, не вистачало досвідчених кадрів, але за короткий термін вдалося перебудувати всю роботу і впоратися з поставленими завданнями.

«Сьогодні 184-й навчальний центр — справжня кузня кадрів Збройних Сил. Він зорієнтований і на поглиблення програм підготовки із урахуванням досвіду АТО, і на покращення соціально-побутових умов для наших бійців. Для цього вже зроблено чимало — у навчальному центрі відремонтовано наявні казарми і збудовано багато нових, створено нові навчальні об’єкти. Важливо і те, що країна продовжує підтримувати своє військо: керівництвом держави заплановано виділення значної суми на покращення матеріальної бази всіх навчальних центрів Збройних Сил», — зазначає начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Минулими роками до 70% військовослужбовців проживали в наметових містечках на полігоні. Незабаром зникнуть наметові містечка, які ще два роки тому можна було зустріти на кожному кроці. Нині у 184-му навчальному центрі вже збудували три нові казарми і відремонтували одну чотириповерхову на 1500 осіб. У планах — спорудження ще п’яти. Біля навчального центру розпочнуть зводити гуртожиток і житлові будинки.

Яворівський полігон, де завжди були хороші умови для бойової підготовки, нині обживається сучасною інфраструктурою, яка дасть змогу готувати військові кадри на рівні стандартів НАТО.

Богдан КУШНІР.

Фото автора.

 

ПРЯМА МОВА

Капітан Юрій СТРИЖЕВСЬКИЙ, колишній десантник:

— Ця психологічна смуга призначена для того, щоб виробити в особового складу навики, наближені до бойових дій.

 

ДОВІДКОВО

За два роки АТО у 184-му навчальному центрі було підготовлено майже 50 000 фахівців, з них половина — мобілізованих. З 2016-го тут готують контрактників. За рік тут підготовку пройшли 15 тисяч осіб. За останні три місяці прийняли ще 3000 кандидатів на укладання контрактів.