Влада столиці днями розглянула техніко-економічне обґрунтування відновлення всіх об’єктів парку, яке представив Київський інститут міського цивільного проектування. Мета — зробити зоосад комфортним для звірів і наблизити зони їхнього проживання до природних умов, раціонально використовувати порожні ділянки, а також створити сучасну інфраструктуру для відпочинку людей. Відновлення відбудеться в кілька етапів і може тривати сім років. Під час будівельних робіт парк не закриватимуть. У такий спосіб влада Києва поставила крапку в дискусіях і спекуляціях на тому, що зоопарк потрібно винести за межі міста, а територію забудувати.


Нині у зоопарку не використовуються понад 30 відсотків прилеглої до вулиці Молдавської та Тбіліського провулку території, де також є водойми. Як повідомив представник генпроектувальника, інститутом запропоновано застосувати принцип географічного зонування. На території зоопарку виділять такі зони: експозиційну, рекреаційну, науково-дослідну й господарську.


Перша черга відновлення передбачає реконструкцію водно-болотних угідь, приматника й центральної вхідної групи. Уся територія зоопарку буде доступна для маломобільних груп населення. На другому етапі хочуть реконструювати наявний акваріум-тераріум і створити «Долину слонів», «Африканську савану» із зебрами, жирафами, страусами. У них не буде вольєрів і ґрат, для огородження використають дерево, камінь, скляні екрани.

Для відвідувачів створять оглядові майданчики, місця з єдиним середовищем для тварин і людей, великий екскурсійний маршрут. Унікальну колекцію рослин Київського зоосаду буде повністю збережено й поповнено новими видами.


З парку обіцяють в остаточному підсумку прибрати всі гучні атракціони, у тому числі й чортове колесо, яке нераціонально тут утримувати. Можливо, залишаться два дитячі майданчики з гойдалкою.

 


На знімку: такий вигляд матиме «Долина слонів».


Фото Київського інституту міського цивільного проектування.