Пляжний сезон у Києві не за горами. Він почнеться, коли вода прогріється до 18 градусів тепла. За прогнозами синоптиків, це може відбутися вже в середині травня. Тож є час для підготовки місць масового купання в столиці. Що особливо актуально в останні роки, бо через фінансову кризу й відсутність доступу в окупований Крим дедалі більше громадян роблять ставку на літній відпочинок у межах Києва, на берегах річок та озер. У колишні часи комунальне підприємство «Плесо» готувало й одержувало санітарні паспорти на 11 пляжів. Хоча купальних місць на території міста було більше — близько 16. З 364 водойм столиці під повною забороною для плавання й відпочинку біля води традиційно перебуває майже 100.


Що обіцяють киянам нинішнього року комунальники? Ні мало ні багато — якісно новий пляжний сезон і масу водних розваг. Як кажуть, поживемо — побачимо, що реально втілиться в життя. Поки що співробітники «Плеса» прибирають сміття по берегах водойм і просять городян допомогти. Нагадаємо: після весняного повіддя в другій половині квітня — на початку травня ще раз приберуть усі пляжі від того, що принесе вода, очистять дно від сміття, потруять пацюків і комарів.


Одразу обмовимося: фахівці Укргідрометцентру стверджують, що при пропусканні весняної води через Київське й Канівське водосховища цьогоріч підтоплень районів столиці не буде. По-перше — спрацює каскад Дніпровських ГЕС, по-друге — сніжні запаси у верхів’ях Дніпра, Прип’яті, Десни недостатні, по-третє — процес танення проходить уповільнено. Але можливий вихід води на заплави Дніпра, Десни в районі Києва, підтоплення дачних ділянок, території пляжів. Наприклад, якщо на посту спостереження в районі Венеціанського мосту на Русанівці відзначається рівень води в 610 сантиметрів, починається підтоплення парку Дружби народів, подекуди — Гідропарку, а при 715 сантиметрах повідомляють про початок повіддя. Нині рівень води в районі столиці коливається від 458 до 470 см.


— Крім чистоти пляжів, ми гарантує киянам нові активні види відпочинку, — каже директор комунального підприємства «Плесо» Денис Пікалов. — Розпочнуть роботу дитячі гуртки з веслування зі спеціальним спорядженням. Безплатні заняття передбачені для 20 тисяч хлопців. Гарантуємо киянам і нові активні види відпочинку, з’явиться сапбординг. Це різновид серфінгу, розцінки на прокат спорядження будуть низькими, а пільгові категорії населення й діти з соціально незахищених родин зможуть скористатися ним безплатно. Пенсіонерам — знижки. На пляжах з’являться спеціальні умови й інфраструктура для інвалідів із пандусами для спуску у воду, буде безплатний прокат спорядження. Вони також зможуть займатися веслуванням на байдарках і каное у спецспорядженні. Для всіх охочих ми розробляємо понад сто кілометрів водних маршрутів. А велосипедисти зможуть проїхати ними по суші уздовж річок Десенка й Дніпро. Додатково створюються ще близько 12 пунктів прокату велосипедів. Наприклад, веломашину берете напрокат у Гідропарку, а здаєте її на Осокорках, Корчуватому, Оболоні та в інших місцях. У зелених зонах біля води продовжать роботу програми й групи, що займаються психологічною реабілітацією ветеранів АТО, вимушених переселенців.