Нещодавно країну облетіла новина, що відбувся обшук в ангарі одного з підприємств передмістя Запоріжжя. Тоді співробітники СБУ виявили протиповітряний зенітний ракетний комплекс, 124 гранатомети РПГ- 26, 50 протитанкових гранатометів РПГ-7, 87 зарядів до підствольного гранатомета, 18 гранат РГД-5, 21 міну калібру 82 мм. В ангарі також було 30 мінометних детонаторів МД5, 240 димових гранат РДГ-2Б, 6 димових шашок УДШ, велика кількість патронів і вибухівки. За фактом "знахідки" розпочато кримінальне провадження за ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). А трохи пізніше з'ясувалося, що про існування згаданого ангару та складу зброї, що потребує утилізації, знали всі силові структури області! Мало того, ними склад було опечатано ще два роки тому.

 

-- Арсенал загадкової зброї "знайдено" в селі Широке в ангарах колишнього навчального центру льотної підготовки імені Покришкіна, -- коментує ситуацію відома запорізька волонтерка Ольга Решетилова, яка постійно опікується долею бійців 37-го батальйону. -- Ця територія у 2014 році рішенням ради оборони Запорізької ОДА була передана в користування 37 батальйону територіальної оборони. Батальйон зробив ремонт в ангарах і дислокувався там до останнього часу, повертаючись в Широке як у пункт постійної дислокації (ППД) після ротацій в АТО. В одну з таких ротацій з Авдіївки ще у 2014 році батальйон привіз із собою непридатні для використання боєприпаси, які були видані їм на складах РАО і перебували на балансі батальйону. У 2015-му ці непридатні боєприпаси було виявлено під час планової перевірки (а на той час із підрозділу тероборони батальйон перетворився на окремий мотопіхотний і став окремою військовою частиною) комісією, до складу якої входили представники військової служби правопорядку, військової прокуратури та СБУ.

 

Комісія склала акт на утилізацію, а боєприпаси опечатала. Відтоді боєкомплект так і лежить в Широкому. До того ж, незважаючи на численні запити командування батальйону, їх ніхто утилізувати не поспішав. Про існування боєкомплекту, що підлягає утилізації, знали всі силові відомства в Запорізькій області -- від військкомату до СБУ.

 

У постійне користування 37-го батальйону територію навчального центру так і не виділили. На 442 гектари території в Запорізької ОДА свої плани. Наразі батальйон увійшов до складу 56-ї бригади і переїжджає в ППД вже у Донецькій області та відповідно й перевозить майно. Серед ще неперевезеного залишився так і не утилізований боєкомплект, біля якого була виставлена охорона з числа особового складу 37-го батальйону. Проте до поліції Запоріжжя нібито надійшло повідомлення про... нелегальну зброю на території ангарів в Широкому, -- завершила пояснення волонтерка.

 

Тим часом міжвідомчі непорозуміння та, напевно, хронічна відсутність коштів на утилізацію, зробили безгоспними цілий арсенал несправної зброї та боєприпасів і могли, зрештою, стати предметом міжнародного скандалу. Адже переносні зенітно-ракетні комплекси (а мова саме про один із них) -- під жорстким контролем у всьому світі. А тут, виявляється, поблизу Запоріжжя валяється ПЗРК, яким терористи можуть вразити пасажирський літак поблизу будь-якого аеропорту, і нікому до цього діла немає...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України