Учора в Національній спілці журналістів України (НСЖУ) обговорили проблеми ділових відносин редакцій друкованих видань з нещодавно корпоратизованою «Укрпоштою». Йшлося про нові тарифи на оформлення та доставку періодики, які «Укрпошта» пропонує ввести з другого півріччя 2017-го, систему доставки друкованих видань передплатникам, проблеми розрахунків за передплачені видання.


Публічне акціонерне товариство «Укрпошта» планує підвищити тарифи не тільки на доставку передплачених газет і журналів, а й різко збільшити тариф на оформлення (приймання) передплати преси поштою. Таке зростання тарифів має знайти своє відображення у відповідному наказі Міністерства інфраструктури України.

 

Під час прес-конференції в Національній спілці журналістів України (зліва направо): шеф-редактор газети «Ехо» (Житомир) Володимир Яцкевич, заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський, в. о. голови НСЖУ Сергій Томіленко, директор департаменту управління тиражами газети «Сегодня» Сергій Охріменко.

 

— Досі йшлося про підвищення тарифів на 53,8% для регіональних і на 65,5% для загальнодержавних видань. Але як тоді назвати підвищення на 215% за приймання передплати, тобто за оформлення передплатної квитанції? По кому це вдарить найболючіше? По читачах газет і журналів. Бо крім збільшеної плати за доставку видання треба ще віддати 8 грн. 60 коп. лише за квитанцію. Особливо болюче відчують нові тарифи редакції місцевих газет, які перебувають на стадії реформування, — наголосив на прес-конференції в. о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.


— Механізми формування тарифів «Укрпошти» з оформлення та доставки періодичних друкованих видань не прозорі, а тому не зрозумілі видавцям преси, — вважає заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський. До того ж самі тарифи є застарілими і не враховують сьогоднішніх реалій. Зокрема, так звана оптимізація, яку вже не перший рік здійснюють в «Укрпошті», призвела до того, що в деякі населені пункти газети доставляються один—три рази на тиждень. При цьому з редакцій щоденних газет «Укрпошта» бере за доставку як за кожну газету окремо.


Безумовно, ринок поштових послуг потребує реформування. Передусім усі учасники ринку повинні мати рівні умови. Лише тоді у нас з’явиться реальна конкуренція. Тому «Укрпошту» можна зрозуміти: чому, наприклад, вони мають доставляти до периферії друковані ЗМІ за визначеними державою тарифами, а інші оператори поштового зв’язку не зобов’язані цього робити? Розглядаючи проблему тарифоутворення, необхідно підходити комплексно: не лише пропонувати зрозуміле та обґрунтоване підвищення тарифу, а й одночасно пропонувати зміни до законодавства, зокрема, щодо забезпечення рівноправного та прозорого ринку поштових послуг, регулювання рівності шляхом встановлення його суб’єктам певних умов.

Наприклад, хочеш заробляти на доставці преси, будь-ласка, здійснюй це, але на всій території України, починаючи з віддаленого села, селища і закінчуючи обласним центром, — вважають у редакції «Голосу України».


— Якість та своєчасність доставки не відповідають встановленим тарифам «Укрпошти». Механізми роботи з передплатою застарілі, бази передплатників не аналізуються та робота з ними не ведеться. Стан розрахунків з видавцями щороку погіршується, — зазначив директор департаменту управління тиражами газети «Сегодня» Сергій Охріменко.


На прес-конференції повідомлено про те, що «Укрпошта» своєчасно не перерахувала належні кошти видавцям преси за проведену передплату на 2017 рік. Сьогодні заборгованість перед редакціями газет становить щонайменше 100 млн. грн.


У зв’язку із зазначеними проблемами видавців періодичної преси НСЖУ ініціює зустріч з віце-прем’єр-міністром з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком, яка має відбутися сьогодні.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.