Президент Петро Порошенко відкрив п’яте засідання Ради регіонального розвитку

 

Під час засідання.

 

Парламентарії, урядовці та представники місцевої влади зібралися у столиці для того, щоб підбити підсумки досягнень на державному рівні та окреслити плани на найближчу перспективу.


Під час війни наша країна втратила майже 20 відсотків індустріального потенціалу, зауважив глава держави, промислове зростання, наголосив він, припинилося ще за три роки до початку агресії сусідньої країни. Блокаду Донбасу він назвав «ударом під дих» і застеріг: її наслідки відчують передусім найбільш вразливі галузі. Президент припустив, що цього року інфляція становитиме менш як десять відсотків. А до 2019-го цей показник мають намір зупинити на п’ятивідсотковій позначці. П. Порошенко нагадав, що позаторік інфляція сягнула 43 відсотків. Щоб зупинити її, доводилося витрачати золотовалютні резерви. Вони «танули, наче сніг навесні», — сказав очільник країни. Саме на поповнення запасів пішли першочергово кошти МВФ. Відтак тепер маємо накопичену суму золотовалютного фонду в розмірі 15,5 мільярда доларів проти п’яти мільярдів, які значилися в лютому 2015 року.


«Нині практично завершено болісний і масштабний процес оздоровлення банківської системи, — наголосив Президент. — Завершилося очищення від хворих банків, а таких, уявіть собі, було понад восьми десятків». Водночас він запевнив, що націоналізований «Приватбанк» і надалі працюватиме стабільно. Прискореними темпами зростають показники в гуртовій торгівлі та будівництві, сказав очільник країни. Ці галузі, очікується, потягнуть за собою суміжні. Усе це вселяє надії на краще. І хоча окреслені тенденції ейфорії не викликають і поки що не відчутні для пересічних українців, найважливішим є не те, що сталося, а те, чого вдалося уникнути, запевнив П. Порошенко. «Необхідно розуміти, що дечого вже досягнуто, а відтак і втрачати вже є що», — сказав він.


Найбільшою загрозою для нашої країни, за словами глави держави, залишається російська агресія. Збільшення витрат на армію — це єдина правильна відповідь на такий виклик, вважає він, Так, на початок конфлікту ми відраховували військовим один відсоток внутрішнього валового продукту, а торік цей показник сягнув 3,2 відсотка. Цілком імовірно, цю частку доведеться ще збільшити. Серед найбільших політичних викликів Петро Порошенко назвав дострокові вибори. Передвиборна кампанія здатна поставити на паузу всі розпочаті реформи мінімум на рік, а склад Верховної Ради може виявитися настільки роздрібненим, що створення коаліції стане неможливим, застеріг він. Ще однією загрозою Президент назвав «прогресуючий популізм», з яким мають клопіт не тільки в нашій країні, а й в усій Європі.


Глава країни окремо зупинився на тому, що вчора МВФ мав розглянути питання про виділення нам чергового траншу в розміні один мільярд доларів. Цей крок дав би можливість поповнити золотовалютні резерви, і дав би зелене світло для інвесторів, які розглядають такі дії МВФ як відповідні гарантії. Однак у суботу наше питання зникло з порядку денного ради директорів МВФ, сказав П. Порошенко. Причиною відтермінування розгляду цього питання він назвав безпосередні наслідки блокади Донбасу.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, звертаючись до присутніх у залі, також наголосив на тому, що блокада на сході проходила не в інтересах країни і вона стримає наше економічне зростання. Говорячи про плани на найближче майбутнє, він серед іншого назвав пенсійну реформу та зміни в системі охорони здоров’я. Ці кроки необхідно зробити для того, щоб кожен наш співвітчизник отримав достойне життя, запевнив очільник уряду.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.