Заяву про включення їх представника до складу правління «Українського каолінового товариства», де акціонером й інвестором є німецька компанія «Кварцверке-Группель», представники самооборони подали 26 лютого, а наступного ранку прийшли за відповіддю. На підприємстві не знають, яких подальших дій можна чекати від таких «гостей». Зібравшись на позачергові збори трудового колективу, працівники висловили готовність захищати свої робочі місця.

— Іноземні інвестори з німецької компанії «Кварцверке-Группель» налякані ситуацією, — сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» генеральний директор товариства Андрій Гордієнко. — Заяву самооборони розцінюють як посягання на їхню власність. Адже протягом семи років, відколи вони прийшли сюди, витратили на розвиток «Українського каолінового товариства» понад 50 мільйонів євро. Втручання у роботу приватного підприємства є протизаконним. Це також удар по іміджу України й авторитету нової влади. Я щойно повернувся з Німеччини і був очевидцем, як фахівці відмовляються їхати працювати до нас саме через обставини, що склалися. Знаю, що керівництво інвестора звернулося до посольства Німеччини в України з проханням допомогти врегулювати ситуацію. Наші партнери підтримують європейський вибір українців, але так само одностайно засуджують дії щодо порушення законодавства.

За словами співрозмовника, в заяві керівництво «Українського каолінового товариства» звинувачують у корупції, тому вимагають створити комісію з розслідування фінансових зловживань. Хоча про конкретні порушення в заяві не йдеться.

— На підприємстві з німецьким капіталом факти зловживань неможливі, — наголошує Андрій Гордієнко. — Педантичні в усьому і законослухняні німці постійно перевіряють роботу, залучають незалежних експертів з міжнародної аудиторської фірми. Генеральний директор наголошує, що в колективі триста трудівників, всі вони вчасно отримують зарплату, мають соціальний захист. «Каолінове товариство» справно сплачує податки до місцевого і державного бюджетів. Німецькі партнери застерігають: якщо ситуацію з протизаконними вимогами не буде врегульовано, це може поставити під загрозу існування підприємства. Тоді втратить економіка країни загалом і працівники зокрема. До того ж, це стане поганим сигналом для тих, хто має намір прийти з інвестиціями у нашу державу.

Тим часом налякані діями Народної самооборони Козятинщини німецькі інженери залишили роботу на підприємстві «Українське каолінове товариство» і повернулися додому.

Вінницька область.

Думки з приводу

Михайло Лавренюк, голова Народної самооборони Козятинщини (це він підписав заяву):

— До мене звернулися жителі села Глухівці, де знаходиться каолінове товариство. Скаржилися, що їм не виплачують вчасно зарплату, що підприємство не допомагає у розвитку села. Тому ми вирішили ініціювати перевірку. А для подальшого контролю треба мати в правлінні представника самооборони. Тоді буде повна інформація. Все це виклали в заяві. Як плануємо діяти далі? Стежитимемо за ситуацією. Треба зробити так, щоб усім було добре — і людям, які працюють на підприємстві, і тим, хто не працює, але проживає в селі, і самому товариству.

Олександр Нечипорук, селищний голова Глухівців:

— Претензій до підприємства у нас нема, воно вчасно і справно сплачує всі види податків: наприклад, податок за землю отримуємо навіть у поточному місяці — таким було прохання ради, і керівництво пішло нам назустріч. Виділяють кошти на соціальну сферу. Допомагають технікою, «каолінщики» мають потужні машини, крани. За необхідності надають їх для виконання робіт на території сільради. Розмови про те, що комбінат не допомагає селу, могло спричинити зменшення суми податків. До минулого року наша територіальна громада отримувала лише за використання надр 2,5 мільйона гривень. З травня 2013-го каоліни включено до переліку надр державного значення. Тепер ці кошти отримує не громада, а держава. Через це найбільше потерпає наше комунальне підприємство. На його обслуговуванні понад вісімсот квартир, інші об’єкти, а коштів не вистачає.