Відбулася надзвичайно важлива зустріч канцлера ФРН Ангели Меркель і президента США Дональда Трампа. Серед обговорюваних питань — три блоки: проблематика двосторонньої торгівлі, відносини США—ЄС в економічній сфері, співробітництво у рамках НАТО.

Напередодні візиту аналітики та експерти прогнозували досить складні переговори, адже їм передували далеко не джентльменські висловлювання і жорстка критика Трампа (під час його передвиборної кампанії) на адресу канцлера. А її мовчанку у відповідь оглядачі називали негативною. Що стосується прогнозів німецької преси на цю тему, то годі й казати: справжня гойдалка — від украй скептичних до можливих позитивних.

Аналітики ще «перетравлюють» інформацію, аби дійти певних висновків щодо результатів зустрічі.

Проте деякі домовленості стали відомі вже після спільної прес-конференції канцлера та президента. Передусім Трамп запевнив Меркель у підтримці НАТО та ЄС. Лідери також домовилися зміцнювати тісну економічну співпрацю, висловилися стосовно ситуації в Україні. У цьому зв’язку оглядачі підкреслюють важливість зустрічі Меркель і Трампа. Ще й тому, що канцлер у травні відвідає Москву, де порушуватиметься питання подальшої долі антиросійських санкцій, «нормандського формату», Мінських угод і кроків Кремля щодо саботажу мирного врегулювання на Донбасі. На прес-конференції Трамп наголосив на зусиллях ФРН і Франції у рамках «нормандського формату» і подякував Меркель та Франсуа Олланду, нагадавши, що мирний — найприйнятніший шлях урегулювання конфлікту. Натомість канцлер зазначила, що в рамках «нормандського формату» з реалізації Мінських угод «ми ще не досягли всього того, чого хотіли, але продовжуватимемо роботу з експертами у цьому напрямі». Також вона вважає, що поліпшення відносин з Росією можливе лише після того, як українська проблема буде розв’язана, і ця країна знову стане безпечною і суверенною державою. США та ФРН, сказала Меркель, мають намір працювати разом, щоб надати нового імпульсу Мінським угодам і добитися миру в Україні.

Що стосується німецьких ЗМІ, то вони коментують передусім економічні аспекти зустрічі. Численні видання вітали висловлювання Меркель про важливість відкритих кордонів і вільної світової торгівлі. «Якщо перші фото зустрічі представників економіки і перші повідомлення щодо цього не обманюють, то німецька делегація зробила все правильно», — пише «Фленсбургер тагесблат». «На ділових переговорах усі розуміють одне одного, особливо, коли йдеться про питання кваліфікації фахівців. І якщо між Меркель і Трампом знайшлося вочевидь мало спільних точок дотику, то спільні інтереси — це завжди сильний аргумент. Це жодним чином не була тепла зустріч, але сталося краще, ніж очікувалося», — доходить висновку газета. Також і видання «Гетингер тагесблат» пише про тісні економічні зв’язки: «Зіпсувати зв’язки з німцями було б зовсім нерозумно для США». А «Меркіше альгемайне» наголошує: «Якщо Трамп наступні місяці не розпочне торговельну війну, то Меркель уже вдалося багато досягти». Майбутнє німецько-американських відносин, на думку оглядачів «Дармштедтер ехо» залежить від того, чи вдасться Меркель, як і за Обами та Буша, налагодити робочі відносини, котрі витримували б кризові навантаження. Питання відкрите, але Трампу потрібна Меркель, оскільки вона набагато краще, ніж інші, знає Володимира Путіна та інших глав держав. «Притирання і підстроювання (відносин. — Ред.) розпочалося лише нині», — пише «Дармштедтер ехо».

А поки німецькі оглядачі зазначають, що головні результати зустрічі залишилися за зачиненими дверима. Що ж, велика політика відкриває свої кроки не завжди одразу.

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.