Державний секретар США Рекс Тіллерсон уперше відвідав у новому статусі Японію, Республіку Корея та Китай. Головною і наскрізною темою всіх обговорень стала безпека в регіоні, яку постійно намагається порушити КНДР, продовжуючи, всупереч рішенням ООН, свою ракетну та ядерну програму.

 

Найбільш резонансним меседжем Рекса Тіллерсона цими днями стала заява про те, що він не відкидає можливості, якщо КНДР не змінить свою поведінку, то на території союзників США -- Японії та Південної Кореї -- може теж з'явитися ядерна зброя.

 

До того ж Тіллерсон заявив у Сеулі, що в разі загрози безпеці Південної Кореї або американським об'єктам на її території Пхеньян може отримати військову відповідь.

 

Пізніше в інтерв'ю американському виданню Independent Journal Review Рекс Тіллерсон пояснив свою позицію: "Наша мета -- денуклеаризація Корейського півострова. У випадку її досягнення не буде сенсу думати про необхідність ядерної зброї". Водночас, за словами держсекретаря, важливо, щоб у регіоні "всі чітко розуміли: обставини можуть скластися так, що для реалізації спільних цілей стримування нам, можливо, доведеться розглянути і цей варіант" (оснащення країн-союзників ядерною зброєю).

 

6 березня Північна Корея запустила чотири балістичні ракети, три з яких упали в ексклюзивній зоні Японії, найближчі -- за 200 кілометрів від берега. А вже 7 березня у Південній Кореї почалося розгортання перших елементів протиракетної системи THAAD, призначеної для перехоплення ракет середнього радіуса дії. Система почне діяти вже у квітні.

 

"Період стратегічного терпіння завершився, -- заявив, перебуваючи в Сеулі, Рекс Тіллерсон. -- Ми розглядаємо широке коло заходів як у сфері безпеки, так і дипломатії".

 

За підсумками переговорів з південнокорейським міністром закордонних справ Юн Бен Се Тіллерсон закликав Китай поставитися з розумінням до розміщення американської системи перехоплення ракет і не застосовувати до південнокорейських компаній економічних заходів тиску у відповідь.

 

У суботу з усіх цих питань держсекретар США та міністр закордонних справ Китаю Ван І змогли поговорити безпосередньо. За повідомленням агентства "Сіньхуа", сторони розглянули весь спектр міжнародних відносин між двома країнами та приділили особливу увагу проблемі КНДР. Після закінчення переговорів Тіллерсон заявив, що "Сполучені Штати Америки та Китайська Народна Республіка працюватимуть разом, щоб змусити Північну Корею змінити зовнішньополітичний курс".

 

Ван І, в свою чергу, зазначив, що переговори з американським колегою були "відвертими, прагматичними і продуктивними". Але водночас закликав США зберігати "холодну голову" і не дати ситуації розвинутися в конфлікт. "Ми сподіваємося, що всі сторони, разом з нашими друзями із США, зможуть оцінити ситуацію холоднокровно й цілісно та дійти мудрого рішення", -- заявив Ван І.

 

На думку китайського міністра, нинішня ситуація на Корейському півострові стала наслідком припинення шестисторонніх переговорів, коли перестали існувати засоби для дипломатичного й політичного діалогу, і закликав повернутися до них.

 

Зрештою обидві сторони зійшлися на тому, що США та Китай розділяють позицію, що напруга на Корейському півострові нині досить висока і що справи (за словами Тіллерсона) "досягли небезпечного рівня". При цьому і США, і Китай робитимуть все, що в їх силах, "аби попередити будь-який спалах конфлікту".

 

Північна Корея своєрідно "подякувала" переговорним сторонам за бажання "дійти мудрого рішення": 19 березня, в неділю, провела випробування нового ракетного двигуна, який Кім Чен Ин назвав "новим народженням" ракетної промисловості.

 

У Пекіні Тіллерсон обговорив також перспективи майбутньої зустрічі президента США Дональда Трампа та голови КНР Сі Цзіньпіна. Під час зустрічі з лідером КНР державний секретар США зазначив, що Дональд Трамп має надію на поліпшення відносин з Китаєм. "Ми знаємо, що шляхом подальшого діалогу зможемо досягти кращого розуміння, що приведе до більш стійких та міцних відносин між Китаєм та Сполученими Штатами і задасть тон нашим майбутнім відносинам співробітництва", -- цитує Тіллерсона Reuters. Сі Цзіньпін, зазначивши, що він уже кілька разів спілкувався з Трампом по телефону, сказав: "Ми обидва вважаємо, що співробітництво між Китаєм та США -- це напрям, до якого в подальшому ми обидва прагнемо".

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Голос України