Маємо дві новини, й обидві приємні. Восени минулого року експерти прогнозували, що на Сумщині страшенно подорожчають яблука. Ці фрукти в області не вродили: у 2016 році їх зібрали лише 2% від потреби. Тому сумчан застерігали, що до нового року яблука можуть коштувати 30 грн. за кілограм. Однак ялинкове свято давно минуло, а ціна яблук на сумських базарах вище 10—15 грн. за кілограм так і не піднялася. Бо місто «завалили» вітамінами із Західної України.

 

Друга новина стосується подвоєння мінімальної зарплати. Нас лякали, що з огляду на це після січня геть усе подорожчає, однак перший квартал року добігає кінця, а ціни на сумських базарах та у магазинах майже не змінилися. Якби не зросла «комуналка», інфляція, напевне, утрималася б у цілком пристойних межах.


Крізь призму статистики


Утім, економісти вважають, що ситуація стане зрозумілою лише згодом — коли ринок сповна відчує тиск додаткової грошової маси. Поки що Головне управління статистики на Сумщині зробило порівняльний аналіз цін на товари і послуги за мінімальний період — з грудня минулого по лютий нинішнього.


За цей час в області відбувалося і подорожчання, і істотне здешевшання певних товарів. Із продуктів найбільше додали в ціні цукор, хлібобулочні вироби, риба та молочна продукція — вартість цих харчів зросла від 0,7% до 4%. Зате радикально знизилася ціна на яйця — аж на 23%.


Можна лише поспівчувати землякам, котрі ніяк не можуть попрощатися зі шкідливими звичками. За них вони нині платять більше, ніж наприкінці минулого року: тютюн подорожчав на 2,5%, а алкоголь — на 1,2%. Неприємних емоцій додає ще й та обставина, що на Сумщині останнім часом подорожчало лікування. Порівняно з минулорічним груднем ціна фармацевтичних виробів зросла на 0,1%, а вартість амбулаторних послуг — на 1,4%. Загалом ціни в галузі охорони здоров’я збільшилися на 1,4%.


Після такої діжки дьогтю, звичайно, хочеться хоча б трішки меду. Нам його вдалося знайти: згідно з даними Головного управління статистики в області, на Сумщині подешевшали одяг і взуття. Одяг став доступнішим на 7,6%, а взуття — на 3,5%.


На жаль, подорожчали і без того недешеві побутова техніка і меблі — на 1,7% та 0,7% відповідно. Відсотки нібито нестрашні, але висхідні цифри, на які їх «накрутили», величезні, тому бережіть пральну машину, холодильник, диван та інші «розкоші» як зіницю ока.


Проводити вільний час поза домом без зайвих витрат не завжди вдається. У сфері культури ціни за останні місяці підвищилися у середньому на 2,1%, а послуги, які надають відпочивальникам, здорожчали ще більше — на 4,9%.


На те він і базар


Статистика, як відомо, знає все, але базар все-таки знає більше. Нерідко він перекреслює прогнози авторитетних експертів, і наведений на початку цього матеріалу приклад з яблуками — далеко не єдине тому підтвердження.


Пригадую, як в одному з телесюжетів аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Євген Дворнік висловив переконання, що у лютому подорожчають овочі, фрукти і м’ясо. Щодо овочів і фруктів «очікується продовження висхідного цінового тренду під впливом фактору сезонності», а щодо м’яса, то ціни на нього зростуть через зниження пропозиції на ринку. Євген Дворнік повідомив про збільшення закупівельних цін на живу худобу, через що у лютому вартість м’яса, зокрема, яловичини, мала зрости на 5—7%.


Чи справдилися прогнози експерта, вирішив перевірити на центральному базарі в Сумах. Востаннє приходив сюди з блокнотом у жовтні минулого року. За підсумком того візиту 27 жовтня 2016 року у «Голосі України» було опубліковано матеріал «Базарний парадокс: хто рано встає, той програє». Тож тепер можемо порівняти ціни жовтня минулого року і березня нинішнього.


Одразу скажу: ціни на яловичину на базарі стартують зі старої позначки. У жовтні минулого року її можна було купити за 80—95 грн., а в березні нинішнього — за 80—100 грн. Тим часом, якщо вірити прогнозам експерта, ще в лютому це м’ясо мало підскочити в ціні на 5—7%. Аналогічна ситуація зі свининою. П’ять місяців тому вона коштувала на базарі в Сумах 70—85 грн. за кілограм, а сьогодні просять 60—90 грн. за кілограм. Хоча можна сторгуватися навіть вигідніше... Тому одне із двох: або прогнози експерта стосуються лише цін у магазинах, або вони не стосуються Сум.


Власне, щодо м’яса, я б радив зупинити вибір на кролику. Тушка коштує на сумському базарі майже так само, як і шматок телятини: 100 грн. за кіло. Не обійтися нам і без сала. «Національний продукт» із минулорічного жовтня не додав у ціні — так само стартує із 30 грн. за кілограм. Однак подорожчала почеревина: якщо тоді її можна було вторгувати за 70 грн., то тепер готуйте 80.


Парадоксальна ситуація із молокопродуктами. У жовтні молоко коштувало в середньому 12 грн. за літр, нині продають по 10—15 грн. Але сир п’ять місяців тому коштував 70 грн., півроку тому — 60, а зараз за кілограм треба заплатити 80 грн. Ще цікавіша ситуація зі сметаною. Тоді як вартість молока майже не змінилася, сметана за п’ять місяців здорожчала удвічі.


А от основа для омлету, навпаки, стала доступнішою. Статистики із обласного управління виявилися праві: яйця значно подешевшали. Якщо у жовтні минулого року десяток продавали по 19—24 грн., то нині на базарі його можна купити за 13 грн. Яйця від домашніх курей коштують 18 грн.

Сумська область.

Ціни на центральному ринку Сум (за кг)

    Жовтень                                       Березень
    2016                                                2017
    року                                                  року


Яловичина    80—90 грн.          80—100 грн.
Свинина     70—85 грн.               60—90 грн.
Яйця (дес.)    19—24 грн.          13—18 грн.
Сало    30—70 грн.                      30—85 грн.
Сир м’який    70 грн.                   80 грн.
Сметана    25 грн.                      50 грн.
Картопля    3 грн. 50 коп.         6 грн.
Буряк    3 грн.                                5 грн.
Морква    3 грн.                             6 грн.
Капуста    2 грн. 50 коп.            3 грн. 50 коп.