Через 17 найбільших британських банків пройшли майже 740 мільйонів доларів із «брудних» коштів, які відмивали російські злочинці зі зв’язками в уряді РФ та ФСБ у межах масштабної міжнародної схеми під кодовою назвою «Глобальна пральня». Про це в понеділок повідомила лондонська газета The Guardіan із посиланням на інформацію, яку отримали міжнародна організація журналістів-розслідувачів Organіzed Crіme and Corruptіon Reportіng Project (OCCRP), «Новая газета» та Suddeutsche Zeіtung.

 

Тепер усі банки, які опинилися в «чорному списку», повинні пояснити, що їм було відомо про кримінальну схему, та чому вони не відхиляли підозрілі грошові перекази, інформує DW. 


Заступник міністра фінансів Великої Британії Саймон Кірбі, відповідаючи на запитання парламентаріїв, які викликали його до Палати громад одразу після публікації, заявив, що факти, оприлюднені The Guardіan, буде ретельно перевірено. Як інформує The Guardіan, Кірбі повідомив парламентаріям, що факти перевірятимуть Національне агентство по боротьбі зі злочинністю та Управління з фінансових питань, які «...сприймають подібні звинувачення серйозно... Крім того, ми повинні переконатися, що складні кримінальні мережі не можуть використовувати нашу фінансову індустрію». Він запевнив: якщо проходження «брудних» російських грошей через британські банки буде підтверджено, це стане підставою для продовження розслідування. «Ми сповнені рішучості зробити Велику Британію найважчим у світі місцем для злочинців, що переміщують свої гроші», — цитує Кірбі The Guardіan.


Журналісти, які взяли участь у розслідуванні «брудних» схем, запевняють, що протягом 2010—2014 років із Росії було виведено не менш як 20 млрд. доларів, однак реальна сума може становити 80 млрд. Є припущення, що в схемах брали участь майже 500 осіб, зокрема, олігархи, московські банкіри та особи, які мають зв’язки в ФСБ. До ради одного з московських банків, ймовірно, причетних до скандалу, входив Ігор Путін — двоюрідний брат президента РФ, інформує DW.


Як повідомляє німецька Suddeutsche Zeіtung, у міжнародному розслідуванні OCCRP схем «Глобальної пральні» брали участь понад 60 журналістів із 32 країн, які свого часу працювали над вивченням «Панамського досьє» і допомогли викрити сховані в офшорах таємні рахунки багатьох відомих політиків, бізнесменів, спортсменів тощо.