Кілька днів тому Зборівський район, що на Тернопільщині, відвідали представники Чеської Республіки, щоб оцінити стан підготовки до відзначення сторіччя битви біля села Калинівка. Очолили делегацію генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек та представник Міністерства оборони цієї країни Павел Філіпек.


Нагадаємо, 2 липня 1917 року в ході Першої світової війни у Калинівці відбувся запеклий бій чехословацьких та австро-німецьких військ. У результаті наступу чехословацьких вояків ворога було відкинуто від річки Стрипи. У полон потрапили 62 офіцери, близько 4 тисяч солдатів, було захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника. Утім, чехи та словаки також зазнали серйозних втрат — загинуло 190 осіб, прізвища більшості з них невідомі. Перше братське поховання на місці бою облаштовано ще в 1985 році, де була встановлена плита з написом: «Тут, на старій слов’янській землі під Зборовом, сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир, за краще майбутнє всіх слов’янських народів 2 липня 1917 року. Вічна їм слава».

 


З метою збереження історичної пам’яті, добросусідських відносин та відзначення 100-річчя з дня пам’ятної події на місці поховання чеських вояків уже ведуться реконструкційно-ремонтні роботи. Учасники спільної україно-чеської робочої зустрічі  оглянули представлені зразки гранітних таблиць з іменами полеглих героїв (на знімку) та окреслили об’єм робіт, які необхідно виконати найближчим часом. Вони також обговорили низку інших організаційних питань щодо проведення заходів з ушанування пам’яті полеглих чехословацьких воїнів та попередньо за-планували дату їх проведення — 2 липня цього року.


Фото надано автором.