Міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу оприлюднив свою позицію щодо сміттєвого колапсу, що раз у раз накриває обласний центр. Проблеми почалися після того, як за рішенням суду у травні минулого року було закрито Грибовицьке сміттєзвалище.

 

По-перше, міська рада надіслала листи до більшості міських голів та власників полігонів з проханням допомогти утилізувати тверді відходи. Більшість відповідей були негативними, а ті, хто хотів допомогти, відмовлялися від співпраці через тиск. Тернопільська, Запорізька та десятки інших обласних рад заборонили приймати відходи з інших регіонів.

 

"Як правило, будь-яка угода з перевізником діє протягом 5-6 днів, -- розповів Андрій Садовий. -- Одразу дізнаються адресу, приїжджають і власникам полігону пояснюють, що буде з ним, якщо прийме сміття зі Львова. Останній випадок -- це Донецька область. Власник був щасливий, бо це дохід. 26 січня всім власникам полігонів у Львівській області ми направили листи. Відповідей не отримали. Трохи Червоноград приймає, трохи Жидачів. Коли держава приймала рішення закрити Грибовицьке звалище, то мала б надати полігон, куди вивозити сміття. Давайте говорити про бездіяльність органів державної влади".

 

По-друге, щодо розробки концепції поводження з твердими відходами у місті, то над нею працюють фахівці французької фірми "Еджіз". Вони також розробляють проект рекультивації Грибовицького полігону. Ці роботи виконуються за кошти французького уряду. Перший етап -- протиаварійні роботи, другий -- вивчення місця під будівництво заводу з глибинної переробки відходів. Наступного тижня з цим планом ознайомлять громадськість Львова.

 

Жителі Малехова та Грибович вимагали, щоб проектні роботи виконувала західна фірма. "Еджіз" займалася рекультивацією полігону в Марселі. Тому міська рада прислухалася до їхньої думки.

 

По-третє, як заявив Андрій Садовий, закривши полігон в Грибовичах, ніхто не запропонував іншої ділянки. Протягом десяти місяців місто перебуває в блокаді. Комісія з надзвичайних ситуацій Львівської області ухвалила рішення протягом семи днів розблокувати полігони і дати можливість утилізувати сміття. Але ці угоди не можуть мати одноразовий характер -- вони мають діяти, поки не відкриють новий полігон. Усі перевізники готові негайно вивозити відходи. Тільки мають бути легітимні угоди і бажання полігонів приймати сміття зі Львова на утилізацію.

 

"Львів щодня продукує 600 тонн відходів, Київ -- понад три тисячі тонн. Чому б не створити резервний полігон на той випадок, якщо трапиться біда, наприклад, у Чорнобильській зоні", -- запропонував міський голова Андрій Садовий і висловив бажання співфінансувати цей проект.

 

Богдан КУШНР.

 

Львів.

 

Голос України