Суддя Вінницького міського суду Юрій Ковбаса виправдав водія, якого поліцейські затримали у стані наркотичного сп'яніння. Активісти довели, що його рішення не відповідає реальному стану речей.

 

Водія обстежили в обласному наркологічному диспансері, де встановили наявність у крові алкалоїдів опійного маку. Втім, пізніше порушник згадав, що перед тим, як сісти за кермо, їв булку з маком, а мак має опійні властивості. Нарколог на суді підтвердив, що макові зерна у здобі можуть викликати наявність в організмі опійних речовин. Суддя довірився лікарю і не став карати водія.

 

Щоб переконатися у достовірності версії, в яку повірив служитель Феміди, або спростувати її, народні контролери перед дверима кабінету влаштували "сніданок" з поїдання булок з маком. Одну з них поклали на стіл судді. Запропонували також взяти участь в експерименті. Однак той відмовився. Лиш декілька разів наголосив, що він не медик, тому керується висновками фахівців і спирається на них при ухваленні рішення.

 

-- Після цієї історії я навіть знайомих попередив, щоб не їли булок із маком перед тим, як сідати за кермо автомобіля, -- зауважив суддя, чим викликав усмішки на обличчях активістів.

 

Досхочу наївшись "опіумних" булок, вони подалися до обласного наркологічного диспансеру. Там четверо здали кров на аналіз. Наркотичних речовин, зокрема, згаданих вище алкалоїдів опійного маку, у жодного з них не було встановлено. Поспілкуватися з наркологом, який надав у суді пояснення, про те, що булка з маком може викликати появу в крові опійних речовин, їм не вдалося. У диспансері пояснили, що він у відрядженні. Отримані довідки привезли до суду і вручили на згадку судді.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України