Пригадую, як стала першокурсницею одного зі столичних вишів — Університету «Україна». Мене приємно вразив широкий спектр пропонованих спеціальностей. Сім великих інститутів різного спрямування (філології та масових комунікацій, інженерно-технологічний, комп’ютерних технологій, економіки і менеджменту, права та суспільних відносин, біомедтехнологій, соціальної роботи) з потужною освітньо-технічною базою зібрано під одним дахом...

 

 

Приємне та зручне розташування: зелена зона, чисте повітря, кампусна система та доступне середовище для людей з особливими освітніми потребами.


Якщо держава нині лише починає свій шлях до європейських цінностей, то Університет «Україна» з дня свого заснування у 1998 році обрав європейський вектор якості освіти й упевнено крокує визначеною дорогою. Індивідуальний підхід до потреб кожного студента, високоорганізований навчальний процес за рахунок відкритої комунікації з викладачем, де студент має змогу стати активним учасником розвитку обраної галузі. Максимальна наочність, співпраця, всебічне обговорення вигідно вирізняють Університет «Україна» з-поміж решти вишів.


Але основною чеснотою своєї альма-матер вважаю соціальну місію університету.


Як людина з особливими освітніми потребами, я маю, відповідно, й особливі вимоги до свого навчального закладу. Університет «Україна» виявився єдиним вищим навчальним закладом у державі, що відповідає необхідним умовам фізичної доступності. Це означає, що я можу абсолютно автономно пересуватися територією вишу, не потребуючи сторонньої допомоги. Пандуси, аудиторії, ліфти й коридори адаптовані для людей з інвалідністю. Не може не радувати й те, що університет сповідує принципи рівноправності, релігійної та національної терпимості, толерантності та всебічної взаємоповаги, оскільки в університеті навчаються і люди з інвалідністю, і студенти без певних порушень здоров’я. Отже, в Університеті «Україна» розривають коло ізоляції, відокремлення людей одне від одного, наближаючи країну до світових стандартів.


Але це ще не повний перелік аргументів на користь Університету «Україна»!


Цікаве студентське життя, широкий вибір гуртків, студій, наукових спільнот... Не уявляєш свого життя без гір та походів? Тоді скаутський рух для тебе! До твоїх послуг вокальна, театральна, хореографічна та теле- і радіостудії. В університеті діє студентський медіа-центр. У тому, що кожен знайде собі заняття до душі, сумніватися не доводиться — це гордість і окраса закладу. Роботу студентського самоврядування було неодноразово високо оцінено на конкурсах і виставках різного рівня.


Скажу чесно, я не вважаю себе активісткою, моя душа завжди тяжіла до рим і поетичної меланхолії. Саме тому ідеальним джерелом натхнення для мене стала літературна студія «Горлиця», що збирає талановиту молодь, котра прагне розвиватися у літературній сфері, у віршах та прозі. Вас не просто навчають письменницької майстерності, а й надають простір для публікацій!


Але не все так райдужно у цьому «королівстві»... Із неприкритою гіркотою вимушена констатувати, що частенько у високі поривання мого університету втручається «український фактор». За планом розбудови університету (із його макетом можна ознайомитися у холі 1-го поверху 3-го корпусу), на його величезній території, за зразком провідних європейських вишів, мало розташовуватися справжнє студентське містечко — з гуртожитком, басейном, залою для урочистостей і реабілітаційним центром для студентів і працівників університету. Але не так сталося, як гадалося. Через низку причин, зокрема через недофінансування з боку Київської міської держадміністрації, співзасновника цього ВНЗ, потенціал університету зазнав вагомих змін, й усю внутрішню інфраструктуру довелося втиснути у три навчальні корпуси й тимчасово переоблаштувати приміщення, що не були призначені для тих чи інших цілей. Через це виникають цілком конкретні фізичні незручності для студентів і працівників університету. Розберемося покроково.


Їдальня


Звісно, вона у нашому закладі є! Улюблене місце для спілкування і чаювання, де перечікують «вікна» між парами та збираються на перервах. Та, як завжди, є одне маленьке «але». Їдальня розташована у цокольному приміщенні, куди можна потрапити, скориставшись сходами. Зрозуміло, на перший погляд нічого сенсаційного. Та Університет «Україна» усіма зусиллями й пориваннями пропагує безбар’єрність! А сходи — досить очевидна перешкода для людини з порушеннями опорно-рухового апарату. Звісно, голодною не ходжу, адже є кавові та снек-автомати, зрештою, можна з дому принести й перехопити. Але так постраждала моя свобода, моє право на безбар’єрність, на студентські посиденьки та навіть плітки! Чому так сталося? Насамперед через брак землі, інвестицій. Як наслідок — неналежно обладнане приміщення. Тому своїй «самотній» каві я завдячую «українському фактору»...


Реабілітаційний центр


У нашому університеті є масажно-терапевтичний кабінет та фахівці, діагностичні та лікувальні процедури, що подбають про твої кісточки та м’язи. Але потрапити туди можна, подолавши... сходи. Адже це таке саме цокольне приміщення, лише іншого корпусу.


Для тих, хто послуговується візком, є спеціальний ліфт. А от у моєму випадку — я використовую милиці — таке приміщення просто втрачає свою доцільність...


Зала урочистостей


Як уже було зазначено, однією з візитівок Університету «Україна» є наукові, культурні заходи, фестивалі. Для них, відповідно, необхідно мати достатньо місця. Для таких цілей використовують великі лекційні аудиторії, але вони все одно не зрівняються за розмірами та зручністю із концертною залою й не здатні вмістити відповідну кількість студентів, викладачів і гостей заходу, вже не кажучи про акустику й вентиляцію...


Басейн


У сприйнятті пересічного українського студента, здавалося б, речі цілком не пов’язані, а от європейський чи американський студент міг би неабияк здивуватися тому, що на території студмістечка немає басейну, спортивного майданчика та спортивної зали. Тим паче що за архітектурним планом ці речі передбачені. Адже заняття в тренажерному залі чи плавання в басейні сприяють всебічній фізичній активності, а для багатьох людей з порушеннями опорно-рухового апарату це не розкіш, а нагальна потреба як частина оздоровчого процесу. І більшість студентів вимушені додатково витрачати час та кошти, щоб підтримувати належну фізичну форму.


Rest room, або санітарна зона


Загалом для нашої країни характерна взірцево-показова некомпетентність у цьому питанні. І річ навіть не в антисанітарії. «Чаші Генуя» можна побачити у туалетних кімнатах більшості громадських приміщень нашої країни. Людям, що мають низку фізичних вад та порушень, а також літнім людям чи дітям за таких умов просто неможливо задовольнити базову людську потребу!


На відміну від України великої, на теренах «України» малої панує доступність санітарної зони. На кожному поверсі університету є по кілька санітарних зон для чоловіків і для жінок, а в них, відповідно, лише по одній розумно пристосованій туалетній кімнаті. Тож поряд із облаштованими туалетами залишаються совкові чаші...


Не кожен туалет в університеті доступно облаштований, але він є! І це неабиякий здобуток.


Підсумовуючи всі «за» і «проти»


На тлі інших ВНЗ Києва Університет «Україна» — унікальне культурно-освітнє явище, його значення ще належить оцінити. Це університет, що плекає під своїм крилом інтелектуальну, творчу молодь, котра, попри усі перепони, має змогу належним чином розкрити свій науковий та особистісний потенціал. Університет «Україна» є наочним прикладом того, що не існує жодних перепон, окрім тих, у які ти сам повірив.


Я не тільки не шкодую, я пишаюся тим, що маю змогу доносити справжні європейські цінності до українського суспільства, і моїм інструментом для цього став Університет «Україна».


Україна — це Європа. Університет «Україна» — твій європейський вибір!


Сучасна освіта, сучасний університет, сучасний ти!


Вікторія КЛЮШИНА, студентка магістратури кафедри журналістики ВМУРоЛ «Україна».