Міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу оприлюднив свою позицію щодо сміттєвого колапсу. Після того, як було закрито Грибовицьке сміттєзвалище, міськрада, зазначив А. Садовий, надіслала листи до більшості голів міст та власників полігонів з проханням допомогти утилізувати тверді відходи. Більшість відповідей були негативними, а ті, хто хотів допомогти, відмовлялися від співпраці через тиск. Тернопільська, Запорізька та десятки інших облрад заборонили приймати відходи з інших регіонів.

«Як правило, будь-яка угода з перевізником діє протягом 5—6 днів, — розповів Андрій Садовий. — Одразу дізнаються адресу, приїжджають і власникам полігона пояснюють, що буде з ними, якщо приймуть сміття зі Львова. Останній випадок — це Донецька область. Власник був щасливий, бо це дохід. 26 січня усім власникам полігонів у Львівській області ми направили листи. Відповідей не отримали. Трохи Червоноград приймає, трохи Жидачів. Коли держава приймала рішення закрити Грибовицьке звалище, то мала б надати полігон, куди вивозити сміття».

По-друге, що стосується розробки концепції поводження з твердими відходами у місті, то над нею працюють фахівці французької фірми «Еджіз». Вони розробляють і проект рекультивації Грибовицького полігона. Ці роботи виконуються за кошти французького уряду. Перший етап — протиаварійні роботи, другий — вивчення місця під будівництво заводу з глибинної переробки відходів. Наступного тижня з цим планом ознайомлять громадськість Львова.

По-третє, як заявив Андрій Садовий, закривши полігон в Грибовичах, ніхто не запропонував іншої ділянки. Протягом десяти місяців місто перебуває у блокаді. Комісія з надзвичайних ситуацій Львівської області ухвалила рішення протягом семи днів розблокувати полігони і дати можливість утилізувати сміття. Але ці угоди не можуть мати одноразовий характер — вони повинні діяти, поки не відкриють новий полігон.

«Львів щодня продукує 600 тонн відходів, Київ — понад три тисячі тонн. Чому б не створити резервний полігон на той випадок, якщо трапиться біда, наприклад, у Чорнобильській зоні», — запропонував Андрій Садовий і висловив бажання співфінансувати цей проект.

Через кілька годин А. Садовий назвав свою заяву щодо Чорнобиля спонтанною. «Я за те, аби навколо Чорнобиля робити заповідник та експериментувати з відновлювальними джерелами енергії. А що саме Києву робити в перспективі з ТПВ — справа киян і київської влади», — вважає міський голова Львова.

Богдан КУШНІР.

Львів.