БРИФІНГИ

Парламент зробив правильний крок, підтримавши ініціативу Президента України щодо звільнення від електронного декларування військовослужбовців, а саме — рядовий та сержантський склад, старшин та молодший офіцерський склад. На цьому наголосив на брифінгу народний депутат України від фракції «Блоку Петра Порошенка», член антикорупційного комітету Верховної Ради Ігор Артюшенко. Депутат відзначив, що без ухвалення цього законопроекту всі військовослужбовці, які щоденно ризикують своїм життям, виборюючи українську незалежність, повинні були подати е-декларації до 1 квітня. «Звичайно, вони фізично цього не могли би зробити — ані отримати електронний підпис, бо для того їм треба було би повернутися з окопів, де їх обстрілюють щоденно терористи та війська окупантів, а якби вони не подали декларації, підпадали би під норми кримінального законодавства, — сказав І. Артюшенко. — Тому зроблено дуже правильний крок Верховною Радою, і після підписання закону ці категорії військовослужбовців не підпадатимуть під е-декларування».


Водночас депутат підкреслив, що керівництво Збройних Сил подаватиме е-декларації. За словами І. Артюшенка, під час обговорення до законопроекту було додано декілька новел: зокрема, продовжено термін подання декларацій для тих, хто вперше їх подає, — до 1 травня 2017 року. Водночас під е-декларування тепер підпадають члени конкурсних комісій з числа громадських активістів-антикорупціонерів. «Даємо можливість громадським активістам не тільки на словах, а і на ділі підтвердити свою незаплямовану репутацію», — зазначив Ігор Артюшенко. Парламентарій також наголосив, що із закону прибрано поправку, яка стосувалася е-декларування журналістів. «ЗМІ жодним чином не підпадають під е-декларування», — запевнив депутат.


Нововолинську повернути зону пріоритетного розвитку


Народний депутат України Ігор Гузь (19-й виборчий округ, Волинь) звернувся до Прем’єр-міністра України з вимогою повернути шахтарському місту Нововолинську статус території пріоритетного розвитку. Депутат відзначив на брифінгу, що статус території пріоритетного розвитку, який існував у Нововолинську 10 років тому, дав великий економічний поштовх для розвитку міста. «Зараз у Нововолинську є проблема закриття шахт, безробіття, зростання злочинності, поширення алкоголізму, наркотиків, СНІДу, — сказав І. Гузь. — Якщо не повернути територію пріоритетного розвитку для Нововолинська, ситуація тільки погіршуватиметься. Бо перша—дев’ята шахта під закриттям, шахта «Бужанська» також ледь-ледь існує, а щодо десятої шахти ніяк не можуть прийняти принципове рішення у сесійній залі, щоб добудувати. Тому є загроза, що Нововолинськ, шахтарське місто, може опинитися без жодної шахти і все місто та його мешканці підуть у прірву — економічну, соціальну, злочинну».


У бюджетному комітеті тривають дискусії щодо проекту пенсійної реформи


Про це голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко (фракція «Блоку Петра Порошенка») повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці. «Провели з колегами-депутатами засідання Бюджетного комітету. Обговорили дуже важливу тему розподілу державних субвенцій місцевим бюджетам на придбання і будівництво житла для сімей важко поранених і загиблих воїнів АТО. Також вивчили питання фінансового забезпечення Національного інституту серцево-судинної хірургії та Національного інституту хірургії і трансплантології», -повідомив А. Павелко.
За словами депутата, спеціальними гостями цієї робочої зустрічі були представники Світового банку, які представили комітету свій проект пенсійної реформи, яка так необхідна Україні. «Дискусії з цього питання в парламенті поки не завершені, але, впевнений, що ми знайдемо оптимальний варіант його вирішення», — відзначив голова бюджетного комітету.