Незабаром у Національній опері відбудеться благодійний концерт, присвячений пам’яті американської співачки українського походження, володарки «Золотого глобуса» та багатьох інших престижних нагород Квітки Цісик. Дійство організовано у рамках україно-американського благодійного проекту «Незабутня Квітка», який триває у нашій країні уже десятий рік поспіль.

 

 

 

Фото з Вікіпедії.

Цього разу в концерті будуть оригінальні голосові фонограми Квітки Цісик та архівні відео. Своє прочитання творів знаменитої співачки представлять глядачеві львівський співак Павло Табаков, американська музикантка Брія Блессінг та народна артистка України Оксана Білозір. Серед учасників — колишній наш співвітчизник, скрипаль-віртуоз із Канади Василь Попадюк. Ведучим концерту буде міністр культури Євген Нищук.

Варто зазначити, що проект є благодійним і частину коштів від продажу квитків організатори обіцяють перерахувати в онкоцентри для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок України. Зокрема 100 тис. грн. передадуть для придбання пересувного мамографа «Квітка». У 2007 році такий само мамограф отримали лікарні Вінниччини. На жаль, так сталося, що сама Квітка Цісик померла в досить молодому віці від онкозахворювання. Але співачка залишила після себе велику пісенну спадщину. Квітка добре володіла скрипкою та роялем, мала рідкісне колоратурне сопрано, вона навчалася у хранителя віденської оперної традиції Себастьяна Енгельберга, закінчила Нью-Йоркську консерваторію. Ще студенткою Квітка, взявши собі псевдонім Кейсі від ініціалів КС, не відчувала жодних труднощів з різними музичними стилями. Її навперебій запрошували джазові, поп- і рок-зірки. До слова, з майбутнім королем поп-музики Майклом Джексоном Квітка часто співала у хорі. Її добре знала і чула вся Америка, американці навіть підрахували, що голос Квітки Цісик лунав 22 мільярди разів в різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні.

Та найбільше Квітка любила нашу українську пісню, що згодом вилилося в записані нею альбоми, і щойно голос співачки долинув через залізну завісу до України — вона стала улюбленицею чи не в кожній родині. Її унікальним колоратурним сопрано лунали «Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Чорнобривці», «Верше, мій верше»... Не перестає чарувати голос славетної співачки і нині. Сама Квітка була на батьківщині лише раз — 1993-го. Через п’ять років вона відійшла у засвіти, не доживши до свого 45-ліття п’ять днів.

Марина КРИВДА.