У Києві відбувся Перший чемпіонат України з рукопашного бою серед школярів. Майже 700 юних спортсменів віком від 10 до 15 років приїхали з усіх регіонів країни поборотися за лідерство у різних категоріях. Змагання пройшли під егідою Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, Всеукраїнської федерації рукопашного бою та за підтримки видавництва "Генеза".

 

Під час урочистої церемонії відкриття заступник міністра освіти і науки України Роман Греба привітав маленьких бійців. "Я дивлюся на вас і розумію, що в України є майбутнє, -- зазначив він. -- Це надзвичайно важлива для нас подія, адже започаткування кожного нового виду змагань надає додаткового поштовху і стимулу для розвитку фізичного виховання серед школярів у цілому. Ми прагнемо повернути підлітків із віртуального світу до світу реального, світу спорту. Тут вони зможуть зрозуміти, що таке дружнє плече, перші перемоги, спортивний дух. Саме тут закладається характер, закладається сила, закладається воля".

 

Перед початком змагань батькам та гостям заходу, які прийшли підтримати своїх чемпіонів, школярі продемонстрували показовий бій. У камуфляжній формі під патріотичну музику вони виконували складні прийоми та блискавично реагували на відточені удари. Після виступу юні спортсмени заспівали Державний гімн та перейшли до спарингів.

 

Манеж ЦСК ЗС України, де проходив чемпіонат, був умовно поділений на три секції. Там у захисних шоломах та білих кімоно під пильним наглядом досвідчених суддів одночасно змагалися три пари бійців. Цікаво, що у вагових категоріях було по 30 учасників. В інших видах єдиноборств цей показник сягає максимальної кількості у десять чоловік.

 

Як розповів головний суддя чемпіонату Юрій Радченко, змагання були організовані в короткий термін, проте кількість охочих взяти у них участь приємно вразила. Особливу увагу заслужений тренер України приділяє ідеологічній складовій заходу. "Рукопашний бій -- це не просто кидки та удари. Передусім ми займаємося патріотичним вихованням. Під нашою опікою зростає молоде покоління майбутніх захисників, які гідно представлятимуть нашу країну", -- упевнений Юрій Радченко.

 

Школярі продемонстрували чудову фізичну підготовку та майстерне володіння прийомами рукопашного бою. Вони щиро раділи перемогам та вміло приймали поразки.

 

Наприкінці змагань володарів призових місць у різних вагових категоріях було нагороджено медалями та почесними грамотами. Першість у легкому контакті здобула команда з Чернівців, переможцями боїв у режимі повного контакту стали спортсмени з Дніпропетровщини.

 

Олена ЮХИМЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Голос України