У березні в Україні вже зафіксовано дев’ять нових спалахів африканської чуми свиней. Зокрема, за два останні тижні до переліку неблагополучних осередків додалися приватний сектор у Краматорську Донецької області та села Городок Іллінецького району Вінницької області, а також урочище «Воловик» Голованівського лісового господарства на Кіровоградщині та Задінецьке лісництво, що у Зміївському районі Харківщини. Загалом з початку 2017-го в країні встановлено 57 випадків АЧС, тоді як за весь 2016-й було 40, у 2014-му — 16, в 2012-му — один.

Чому в країні в останні роки значно почастішали спалахи цього смертельно небезпечного для свинячого поголів’я захворювання? Ось як пояснив ситуацію заступник генерального директора Української виробничо-комерційної корпорації із зоотехнічного і ветеринарного постачання «Укрзооветпромпостач» Павло Достоєвський (на знімку) у своєму короткому виступі під час засідання аграрного Комітету Верховної Ради, де обговорювали цю проблему:

— У 2016-му минуло шістдесят років, як я закінчив технікум, і п’ятдесят п’ять, коли закінчив ветеринарний інститут. І всі ці 55 років працюю від колгоспу, району, області, і 17 років очолював Державну ветеринарну службу України, був головним державним ветеринарним інспектором і заступником голови надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Хочу сказати, що у вересні 2014 року тодішній прем’єр під приводом вдосконалення органів центральної виконавчої влади зробив оцю організацію (Держпродспоживслужбу), натомість ліквідував сім служб і десять напрямів роботи. Через рік тільки затверджено положення...

Але має бути розуміння, що чума починається з ветеринарного лікаря. Сьогодні в районі та області — нема кому займатися. Абсолютно! Люди добрі, в Україні був ящур, а ящур вражає і велику рогату худобу, і дрібну худобу, і свиней. Була класична чума свиней, була псевдочума птиці, була віспа — Україна перша серед 155 країн членів Міжнародного епізоотичного бюро оздоровилася від десяти найнебезпечніших хвороб. І ветслужба була визнана кращою в Європі, а це — півсотні країн...

Я заявляю авторитетно, служба неспроможна сьогодні охопити той обсяг, який об’єднали: сім служб, десять напрямів. Вибачте за анекдот часів Союзу, але мені він нагадує нинішню ситуацію:

— Що буде, коли схрестити вужа з їжаком?

— Отримаємо метр колючого дроту...

Оце така сьогодні у нас служба.

Я звертався до Президента, до Яценюка, до Гройсмана, але все йде у міністерство. А що там можуть відповісти, якщо немає професіоналів у цій справі? І оце, що ми пишемо, робимо... Останнє: брав участь у селекторній нараді місяць тому. Кожний, хто був, багато казали: дайте пропозиції. Дав 15 пропозицій. Місяць минув. Ви думаєте щось виконалося з того?! Тільки балакаємо...

Записала Галина КВІТКА.

Фото з архіву «Голосу України».

 

ТИМ ЧАСОМ

АЧС знову «косить» свинок

Ще одне вогнище захворювання на африканську чуму свиней виявлено на Вінниччині — у селі Городок Іллінецького району знищено 25 тварин.

Про це повідомив на засіданні обласної протиепізоотичної комісії керівник головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. За його словами, захворювання мало місце у приватному господарстві. Наявність у тварин вірусу африканської чуми підтверджено лабораторними дослідженнями.

Приміщення дезінфіковано, проведено низку інших заходів. 18 мобільних груп у складі фахівців ветеринарної служби та сільських депутатів здійснили подвірний обхід господарств, де утримують свиней. За словами Григорія Сидорука, інших вогнищ захворювання на АЧС не виявлено. На в’їздах-виїздах з села, одного з найбільших у районі, встановлено чотири карантинно-санітарні пости. Одна з доріг веде у сусідню Черкаську область. Тому сусідів також попередили про можливу загрозу поширення АЧС. Разом з ветеринарами чергують працівники поліції та Держслужби з надзвичайних ситуацій. На час карантинних заходів повністю заборонено вивезення із зазначеного населеного пункту живих свиней, а їх забій дозволяється за погодженням з ветеринарними працівниками.

Це вже другий у нинішньому році в області випадок АЧС. Після зняття карантинних заходів у Мурованокуриловецькому районі, де було знищено понад двісті голів свиней, нове вогнище захворювання виникло в іншому кінці області. Карантинні заходи триватимуть понад сорок днів.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.