У Москві та Пітері цієї неділі «скакали». Щоправда, українська кричалка у виконанні росіян звучала інакше: «Кто не скачет, тот медведь». Ініційована Фондом боротьби з корупцією (ФБК) акція вивела на вулиці російських міст кілька десятків тисяч людей, обурених відсутністю реакції офіційної влади на гучні розкриття злочинних корупційних схем, у центрі яких опинився прем’єр Дмитро Медведєв.

Недільна акція стала наймасовішою за останні роки і привертає до себе увагу ще й тим, що до її організації не були причетні політичні сили чи політичні лідери, окрім глави ФБК Олексія Навального, який і закликав співгромадян висловити позицію щодо корупції у вищих ешелонах влади. У Москві люди прийшли до пам’ятника Пушкіну, жартуючи: «Він же пам’ятник. Хто його посадить». Символом акції стали перев’язані шнурівками кросівки. За словами Олексія Навального, саме зі з’ясування вартості численних пар кросівок Медведєва і почалося антикорупційне розслідування.

Наймасовішими за останні роки стали й арешти протестувальників. У Москві вони почалися після шістнадцятої години на Пушкінської площі. Поки праведний гнів народу було направлено проти Медведєва, поліція демонструвала певну лояльність — попри те, що акцію не було санкціоновано владою, а отже, ОМОН мав би її розігнати. Та коли залунали гасла «Росія без Путіна», «Путін — злодій» і «Ми тут влада», почалася зачистка. За кілька годин було затримано 860 осіб, зокрема й Олексія Навального і журналістів: російських та іноземних. У ніч на понеділок на сторінці незалежного правозахисного медіапроекту «ОВД-Инфо» у Твіттері з’явилася інформація про затримання понад 1000 осіб.

З огляду на дії поліції, можна припустити, що постать Дмитра Медведєва, політика не надто популярного в РФ, може стати розмінним пішаком, яким у Кремлі пожертвують, щоб вгамувати протестні настрої. Проте представники російської опозиції сподіваються, що такі напівзаходи (якщо, звичайно, Кремль вдасться саме до них, а не до силового варіанта) вже не зупинять громадське піднесення.

«У Росії перший крок зроблено», — переконаний російський громадський активіст Павло Шехтман, який у лютому 2015 року, попри домашній арешт, зміг втекти з Росії і нині живе в Україні. На своїй сторінці у Фейсбук він написав: «Роз’яснення спеціально для українців: за московськими реаліями вийти на масовий НЕСАНКЦІОНОВАНИЙ протест — приблизно те саме, що за українськими — почати палити шини і кидати коктейлі Молотова.

Наталя ОНИЩУК.