Як повідомляє інформаційне агентство країни Yonhap, спеціальна прокуратура Південної Кореї, яка розглядає справу про корупційні дії у вищих ешелонах держави, в понеділок передала до суду запит щодо ордера на арешт екс-президента Пак Кин Хе, якій було оголошено імпічмент, підтверджений рішенням Конституційного суду 10 березня.

Тиждень тому колишнього президента викликали на допит, який тривав 22 години. Пак Кин Хе висувають звинувачення за 13 пунктами, серед яких корупційні дії, зловживання владою, передання конфіденційної інформації Чхве Сун Сіль тощо. Загалом звинувачення щодо цієї, найбільш гучної в історії країни корупційної справи, яка зачіпає найвищі верстви політичних, державних та промислових кіл, висунуто вже майже 30 особам, деякі з них — зокрема, фактичний голова корпорації Samsung, міністр культури Південної Кореї, подруга Пак Кин Хе Чхве Сун Сіль — були взяті під варту.

На допиті екс-президент заперечила всі звинувачення проти себе. За даними Yonhap, Пак Кин Хе стверджувала, що сама вона «ні до чого не була причетна і ні про що не знала». А те, про що не могла не знати, кваліфікувала як «частину звичайної державної політики», і жодних намірів сприяти Чхве Сун Сіль в її корисливих діях не мала. Втім, політики та оглядачі в країні вважають, що уникнути обвинувачень Пак Кин Хе не вдасться.

А тим часом у країні повним ходом триває підготовка до позачергових президентських виборів, які призначено на 9 травня. Південнокорейська ЦВК оголосила про висування кандидатів у президенти.

Як показують опитування, найбільше шансів очолити країну має колишній лідер Демократичної партії Південної Кореї Мун Чже Ін, який був головним конкурентом Пак Кин Хе на минулих президентських виборах. Він лідирує зараз практично в усіх провінціях і загалом набирає на свою підтримку 29,9% голосів. На другому місці — губернатор провінції Чхунчхон-Намдо Ан Хі Чжон, якого підтримують 17% виборців. В опитуванні за репрезентативною вибіркою взяли участь понад 2000 осіб, похибка становить 2,2%, відзначає Yonhap.

Ніна БАЛИКОВА.