Парламентський комітет із питань запобігання та протидії корупції вирішив провести новий відкритий конкурс на аудитора Національного антикорупційного бюро від Верховної Ради. У ньому зможуть узяти участь іноземні та вітчизняні фахівці. Новий конкурс може тривати не менш як місяць, хоча конкретних строків на обрання аудиторів не визначено. Новий конкурс на посаду аудитора від парламенту буде оголошено за два тижні. За цей час мають відбутися консультації з депутатськими фракціями. Таке рішення підтримали 16 із 20 присутніх на засіданні комітету депутатів.

«Правила збору заявок і відбору кандидатів затвердимо на наступному засіданні комітету 5 квітня», — сказав голова комітету Єгор Соболєв. Серед імовірних кандидатур — не лише резонансні кандидатури аудитора Найджела Брауна та прокурора Роберта Сторча, котрі двічі не змогли пройти через «парламентське» сито, але їх імена можуть опинитися у квоті Кабміну чи Президента, а й американський прокурор Марта Борщ, котра ув’язнила Павла Лазаренка, Карлос Кастресана — іспанський прокурор, який відправив за ґрати керівництво Гватемали; Джованні Кесслер — італійський прокурор і гендиректор Європейського управління боротьби з шахрайством. Однак залишається відкритим питання, чи погодяться, власне, самі панове, тож кандидатури вирішили не висувати без попередньої згоди.

«Антикорупційне бюро має бути незалежним, як і оцінка того, що роблять та що не роблять детективи бюро», — наголосив Є. Соболєв.

За словами заступника голови комітету Ігоря Попова, подальша процедура призначення аудитора бюро може зайняти ще 3—4 засідання комітету, і лише тоді проект постанови буде винесено на голосування до сесійної зали. Депутати зійшлися на думці, що до проекту постанови про обрання аудитора варто записати не одне, а декілька прізвищ і знову визначатися в сесійній залі рейтинговим голосуванням. «Бо найгірший варіант — якщо Рада не обере нікого, — зауважив І. Попов. — Із досвіду минулого: у проекті постанови треба ставити кілька прізвищ. Бо якщо буде одне, то точно більша частина зали не голосуватиме».

Чи будуть у новому переліку кандидатів знову прізвища Брауна та Сторча — відкрите питання. «Ми врахуємо недоліки і проведемо діалог між усіма фракціями, — зауважила в коментарі журналістам напередодні заступник голови фракції БПП Ірина Луценко. — Наступні кандидатури будуть запропоновані, але не одна. Кандидати обиратимуться демократично, з правом голосу. 80 відсотків, що обиратимуться кандидатури зовні, адже ми чуємо заклики європейських країн та США, що першочергове — це боротьба з корупцією... Буде конкурс, обиратимуть нових людей. Процедура буде дотримана, і консолідоване рішення ми знайдемо обов’язково».

За законом до комісії зовнішнього контролю мають увійти три аудитори: від Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Для здійснення перевірок вони отримають повний доступ до всіх матеріалів Національного антикорупційного бюро. І саме від звітів аудиторів залежатиме подальша кар’єра директора бюро Артема Ситника — чи залишиться він на посаді чи буде призначено нове керівництво.

Анна ШЕВЧЕНКО.