У Вінниці вручено перші шість страхових полісів бійцям, які вирушили захищати країну у районі бойових дій на Донбасі. Страхові платежі, а це чотири тисячі гривень за кожного воїна, сплачує Вінницька міськрада.

Максимальна сума виплат у разі настання страхового випадку — сто тисяч гривень. Саме стільки отримають рідні, якщо станеться найстрашніше — загибель бійця. Найменший розмір компенсації — п’ять тисяч гривень. Її виплатять у разі незначного поранення руки. Страхова компанія, яку міська влада обрала на конкурсних засадах, взяла на себе зобов’язання здійснювати виплати не пізніш як через п’ять днів після звернення застрахованої особи.

— У договорі є одна особливість, — розповідає керівник компанії Юлія Федина. — Застрахований призначає людину з рідних чи близьких, яка зможе отримати кошти у разі, якщо поранений фізично не матиме можливість зробити це особисто.

За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, запропонований владою і схвалений депутатами страховий продукт унікальний тим, що компанії уникають страхування подій, пов’язаних з бойовими діями. «Це наша підтримка і допомога тим відважним землякам, які захищають землю від ворога ціною свого здоров’я, а інколи, на жаль, і життя», — наголосив міський голова.

Процедура оформлення поліса проста. У військкоматі, куди майбутній воїн звертається для укладення контракту, його інформують про нововведення міської влади. Людині пропонують надати власні дані в страхову компанію, там оформляють договір. Застрахований боєць не сплачує жодної гривні. Договір починає діяти з часу прибуття застрахованого у зону АТО. Першим шести захисникам документи вручили в урочистій обстановці. Хлопці приємно вражені. «Нехай би ці кошти не знадобилися, але все одно почуваєшся упевненіше з таким документом», — зазначив один з бійців на ім’я Олександр.

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.