Згідно з інформацією Головного управління статистики у Львівській області, протягом останнього місяця ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2%. Найбільше подорожчала картопля — 14,6%. На 7,5—5,5 підвищились ціни на м’ясо, яловичину, свинину, вершкове масло, цукор, фрукти. Також помітне зростання на сири, моркву, буряк, капусту, куряче філе, маргарин, молоко — на 5,3—1,7%. Водночас подешевшали курячі яйця на 11,8%, свіжі помідори — на 6,5%, розчинна кава, рис, морожена риба — на 3,4—1,8%. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,5%.

На ціни в обласному центрі впливає найбільший оптовий ринок у Західній Україні «Шувар» та постачальники із-за кордону. Кілограм пекінської капусти тут можна придбати за 20 гривень, зелена цибуля коштує 55—60 грн., тепличний огірок — 40 грн., картопля — 4 грн., яблука (ліголь) — 12, цукор — 16, сир голландський українського виробництва — 155 грн., свинна полядниця — 95 грн., короп — 66 гривень за кіло. На міських ринках Львова скупитися вийде на 20—30% дорожче. Втім, останнім часом помітну конкуренцію їм склали великі торговельні мережі та супермаркети, де ціни на продукти харчування дещо нижчі, ніж на ринках у приватних реалізаторів.

Богдан КУШНІР.

Львівська область.