Пенсіонерка Галина Василівна дотримується посту і купує на ринку лише картоплю по 4—6 гривень за кіло, моркву, буряк і цибулю, які також коштують не більш як 6—8 гривень за кілограм. У стільки ж обходяться старенькій різні «прості» крупи: ячна, пшенична, перлова чи пшоняна.

А ось за олію Галині Василівні доводиться розкошелюватися. За літр духмяної домашньої викладає 30—35 гривень. Так само віддає тридцятку за два карасики. Хотілося б, звісно, посмакувати товстолобом або білим амуром. Однак ціни на цю рибу «кусаються»: по 60—70 грн. за кіло. Це вже виходить за рамки бюджету скромної пенсіонерки. На ринку вона може дозволити собі робити тижневий закуп на сто гривень. І не більше. Інакше, каже, сидітиме «на бобах».

Коли закінчиться піст, Галина Василівна урізноманітить своє меню яйцями. Побалує себе пирогами з лівером. Готуватиме суп «на кісточці» — купуватиме 300—400 грамів рагу з яловичих чи свинячих обрізків.

На жаль, бідкається моя співрозмовниця, зовсім недоступними для її гаманця стали молочні продукти. Не може жінка дозволити собі купити ні молока, ні сметани, ні масла, ні сиру, ні вершків. «Тільки сняться мені ті вареники у сметані», — гірко жартує, й додає: «Та хіба одна так живу і харчуюсь? Усі «тисячегривневі» пенсіонери перебиваються так само — з хліба на воду...»

До речі, свинина на ринку в Черкасах коштує 70—100 грн. за кілограм, яловичина — 60—115 грн., сало — 35—50 грн., кисломолочний сир — 55—60 грн., домашня бринза — 100—110 грн., капуста квашена бочкова — 18—20 грн., яблука — 8—15 грн. Десяток домашніх яєць — 20—25 грн., літр молока — 10—12 грн., домашніх вершків — 70—80 грн., сметани — 42—45 гривень.

Лідія ЛІСОВА.

Фотоетюд автора.