Постанова

Верховної Ради України

Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій

Верховна Рада України постановляє:

1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій (додається).

2. Доручити Голові Верховної Ради України направити текст Звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 22 березня 2017 року

№ 1970-VІІІ.

 

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України

до Конгресу Сполучених Штатів Америки

щодо безпекових гарантій

Україна підтверджує глибоку відданість ідеалам свободи і демократії та прагнення розвитку стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами Америки на основі досягнень 25 років наших плідних міждержавних взаємин.

Сполучені Штати Америки відіграли надзвичайно важливу роль у сучасній історії України. Візіонерська політика Президента Сполучених Штатів Америки Рональда Рейгана щодо «імперії зла» - комуністичної російської імперії СРСР - підточила сили цього «колоса на глиняних ногах» і створила умови для його мирного розпаду. Остаточна перемога вільного світу на чолі зі Сполученими Штатами Америки у «холодній війні» за президентства Джорджа Буша-старшого створила сприятливі міжнародні умови та «вікно можливостей» для здобуття Українським народом державної незалежності. Україна посприяла звільненню Європи і світу від загрози комуністичної імперії з центром у Москві.

Україна йде непростим, але єдино можливим і конче необхідним шляхом реформ. За останні три роки, будуючи нову сучасну демократичну державу на основі курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію, Україна досягла більшого прогресу в реформуванні економіки, армії, боротьбі з корупцією, ніж за всі роки після здобуття незалежності. Ми високо цінуємо підтримку Сполучених Штатів Америки на цьому шляху. Результатом наших спільних зусиль є значний прогрес України у реформуванні державної служби та створенні антикорупційних органів, запровадження системи електронного декларування, покращення системи державних закупівель та подальша дерегуляція ведення бізнесу. Наша кінцева мета - оновити економіку країни, що має стати основою нашої незалежності та спроможності долати майбутні виклики.

Україна зацікавлена в подальшому розвитку взаємовигідного економічного співробітництва зі Сполученими Штатами Америки. Ми пишаємося тим, що багато поколінь українців зробили внесок в історію та культуру Сполучених Штатів Америки, економічні та науково-технічні досягнення американської нації. На сучасному етапі пріоритетними напрямами економічної взаємодії ми вважаємо, зокрема, енергетичний сектор, ракетно-космічну галузь, банківсько-фінансову сферу, сферу інформаційних технологій, сільське господарство. Особливої уваги заслуговує перспектива якісного розширення військово-технічного співробітництва, а також реагування на кіберзагрози та кібертероризм, захист інформаційного середовища.

З часу відновлення незалежності Україна не раз доводила, що вона є надійним партнером Сполучених Штатів Америки і західних демократій у зміцненні європейської і світової безпеки, забезпеченні нерозповсюдження зброї масового знищення, реалізації миротворчих зусиль та вирішенні багатьох гуманітарних проблем по всій земній кулі.

На початку 1990-х років мирна проєвропейська Україна, у тому числі йдучи назустріч інтересам Сполучених Штатів Америки, відмовилася від третього у світі за потужністю ядерного арсеналу, що був у її власності, та приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерна держава. Цим Україна зробила безпрецедентний історичний внесок у зменшення загрози ядерної війни у світі та глобальне ядерне роззброєння.

Відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (далі - Будапештського меморандуму) держави-підписанти - Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки - взяли на себе зобов’язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, а також утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи незалежності України. Вони зобов’язалися, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно із Статутом ООН.

Проте одна з держав-гарантів - Російська Федерація грубо порушила основні принципи міжнародного права, Статуту ООН та міжнародні зобов’язання за Будапештським меморандумом і розпочала збройну агресію проти України. Вона захопила та незаконно анексувала Крим - невід’ємну частину України. Незаконні збройні формування, що підтримуються, фінансуються і озброюються Російською Федерацією, на чолі з підрозділами російських регулярних збройних сил окупували окремі райони Донецької та Луганської областей України, систематично ведуть відкриті бойові дії проти нашої держави.

Будучи ціллю неспровокованої воєнної, економічної та інформаційної агресії Російської Федерації, народ України справедливо очікує на підтримку з боку Сполучених Штатів Америки та інших світових демократій у захисті свого права жити у вільній, демократичній та успішній державі.

Ми глибоко шануємо прагнення великого Американського народу до всебічного відновлення величі Сполучених Штатів Америки, засвідчене на президентських виборах минулого року. Водночас ми віримо, що лідерство Сполучених Штатів Америки на світовій арені нерозривно пов’язане із захистом ідеалів свободи і демократії, вірністю міжнародним домовленостям, надійністю у стосунках із союзниками та друзями.

Агресивна політика Російської Федерації не обмежується Східною Європою, вона становить загрозу для всієї Європи та глобальної стабільності. Солідарність міжнародної спільноти та лідерство Сполучених Штатів Америки в захисті України від агресії - це внесок у зміцнення європейської та світової безпеки.

Недотримання безпекових гарантій ядерних держав за Будапештським меморандумом матиме вкрай небезпечні наслідки для міжнародного порядку, зокрема щодо підриву глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї, дискредитації міжнародних безпекових гарантій з боку ядерних держав та спонукання вразливих до зовнішніх загроз держав до розгляду ядерної зброї як легітимного засобу стримування агресора.

Зовнішня політика України в сучасних умовах вимушено будується з урахуванням того, що нинішня влада Російської Федерації розглядає демократичну Україну своїм екзистенційним ворогом, фактично, заперечує її право на існування як незалежної держави та має за остаточну мету тотальне знищення України як нації, суб’єкта міжнародного права та геополітичної реальності.

Ми глибоко вдячні Сполученим Штатам Америки за прийняття у 2014-2016 роках низки законів, спрямованих на підтримку України. Сподіваємося, що реалізація цих законів новим Урядом Сполучених Штатів Америки, зокрема щодо надання Україні оборонного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру. Разом з тим це не вирішує питання безпеки в Європі на довгострокову перспективу.

Україна прагне значного поглиблення двостороннього безпекового партнерства із Сполученими Штатами Америки. У міжнародній політиці існує успішний інструмент такого партнерства - статус основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО. Цей статус надано як державам, що перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, таким як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.

Відповідно до духу і букви Будапештського меморандуму, а також у розвиток стратегічного партнерства між нашими державами звертаємося до Конгресу Сполучених Штатів Америки з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною оборонної угоди та надання Україні статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО.

Надання Україні статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та Сполученими Штатами Америки матиме надзвичайно вагоме значення для припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це в інтересах України, Сполучених Штатів Америки, Європи і всього світу.

Ми впевнені в тому, що безпека та успіх України, забезпечені непохитною підтримкою Сполучених Штатів Америки, відобразять велич тих цінностей, які є запорукою історичного успіху американського суспільства і сьогодні надихають мільйони українців.