На Кіровоградщині прізвище волонтера та автора і виконавця власних пісень Володимира Бурка з Новопавлівки Кіровоградського району добре відоме. Його син Євген Бурко -- сержант, заступник командира розвідувальної групи 3-го окремого полку спеціального призначення загинув біля села Степанівка Донецької області 12 червня 2014 року, захищаючи незалежність України. Він першим відкрив у підрозділі сумний список загиблих побратимів на Донбасі.

 

За 20 хвилин до героїчної смерті Євгену зателефонувала дружина Аліна і повідомила радісну звістку про те, що у них має народитися донечка, яку він так і не встиг побачити.

 

Указом Президента України Євгена Бурка нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня (посмертно). Біля меморіальної дошки, встановленої на честь героїчного колишнього випускника на будівлі Кіровської ЗШ І--ІІІ ступенів Кіровоградського району, завжди полум'яніють квіти пам'яті.

 

Володимир разом зі своєю дружиною Людмилою вирішили займатися волонтерською діяльністю і постачати зібрані небайдужими людьми харчові продукти та найбільш необхідні речі для воїнів АТО на сході України. Разом з іншими благодійниками він уже відвідав Авдіївку, Попасну, Золоте, Волноваху, Володарське, Костянтинівку...

 

Окрім того, глава сімейства Бурків бере активну участь у фестивалі "Пісні, народжені в АТО" як автор поезій і пісень, присвячених синові та його бойовим побратимам, більшість із яких вже стали відомими на фронті.

 

А нещодавно Володимир Бурко зустрівся з педагогами та учнями загальноосвітньої школи І--ІІІ ступенів № 4 Маловисківської міської ради (на знімку), де вчителювали його батьки і яку він сам закінчив свого часу. Його гостинно зустріли директор закладу Інна Коваленко та його колишня вчителька географії Світлана Харитонович. А місцеві школярі зібрали подарунки, щоб передати для поранених бійців, які проходять курс лікування у Дніпропетровському шпиталі.

 

Затамувавши подих, слухали діти і дорослі розповідь гостя про подвиг на війні його сина, а також авторські пісні під гітару.

 

-- Щойно я повернувся з Томаківки Дніпропетровської області, де виступав перед жителями з власними піснями та відвідав обласний госпіталь для ветеранів війни, -- розповідає Володимир. -- Передав пораненим бійцям цитрусові, цигарки, свіжу випічку, каву, чай, а ще -- малюнки та смаколики від учнів Олександрівського НВК Маловисківської міської ради та Вільненської школи Кіровоградського району, керівників місцевих фермерських господарств та служителів церков Київського патріархату.

 

У перших числах квітня буду в Харкові, братиму участь у концертній програмі, присвяченій героїчним воїнам, які боронять нашу землю від російського агресора. У кожному з них бачу свого сина.

 

Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ.

Фото надано автором.

 

Голос України