Раніше подати документи для отримання допомоги при народженні дитини можна було лише у паперовій формі. Для цього батькам, часто разом із немовлятами, доводилося вистоювати у чергах соцзабезів. Тепер це можна зробити он-лайн. Електронна послуга вже доступна через портал Мінсоцполітики: e-servіces.msp. gov.ua.

Хоча сервіс працює з 10 березня, офіційно у Києві його презентували лише днями. Міністр соціальної політики Андрій Рева переконував, що електронні форми документів з автоматичною перевіркою та підказками мінімізують ризик допущення помилок при їхньому заповненні. Ті з батьків, хто має цифровий підпис, після заповнення форми більше не потребуватимуть жодних походів до державних установ. Ті, у кого такого підпису немає, будуть змушені навідатися до органів соціального забезпечення, щоб засвідчити документи. «Але ж погодьтеся, підписати підготовлені, заповнені й перевірені папірці забере від сили кілька хвилин», — переконував міністр.
Поки що новим електронним сервісом скористалися батьки лише 350 новонароджених, але урядовці прогнозують, що з часом, коли сервіс стане популярним, кількість його користувачів зросте до десятків, а то й сотень тисяч.
Нагадаємо, допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень. Виплата здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта нараховується протягом наступних 36 місяців рівними частинами — 860 грн. на місяць.


Маргарита СОКОЛОВСЬКА.