На Чернігівщині — скандал: СБУ оприлюднила відео спецоперації, проведеної у «центрі реабілітації», де незаконно утримували, експлуатували та катували наркозалежних.

Фото прес-служби СБУ.

Під час спецоперації правоохоронці звільнили більше 200 «пацієнтів», які підтвердили факти катування та завдання їм тяжких тілесних ушкоджень. Правоохоронці також затримали 22 «наглядачів». Серед них — троє організаторів діяльності «центру».

Люди, які потрапляли сюди нібито на лікування, примусово працювали на будівельних та сільськогосподарських роботах, доходи від яких отримували засновники «центру реабілітації». Паспорти у пацієнтів забирали.

Під час обшуків правоохоронці виявили знаряддя тортур, а в кабінеті засновника центру — бойову гранату РГД-5 та травматичну зброю. Відкрито кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу про катування та незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

Цей «центр реабілітації» у селі Косачівка Козелецького району аж ніяк не був секретом, і скандал назрівав давно. Але його вперто не помічали ні влада, ні журналісти, які писали звідти благосні репортажі про перевиховання наркозалежних. А розмовам про тортури ніхто не вірив. Можливо, ще й через те, що катували, зокрема, і в храмі, що належить Чернігівській єпархії УПЦ МП. Наразі представники єпархії жодних коментарів не надають.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.