До чого приведе новий проект Трудового кодексу — демократизації трудових відносин чи до остаточного встановлення монополії роботодавців, з’ясовували учасники кругового столу за участю народних депутатів, експертів та представників незалежних профспілок. Захід було організовано Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який опрацьовує проект до другого читання.


Загалом до законопроекту подано майже 1900 поправок та пропозицій від народних депутатів. Щоправда, аж ніяк не всі з них були враховані, тож проект Трудового кодексу і досі викликає занепокоєння у більшості експертів та незалежних профспілок. Саме незалежні профспілки, до речі, й стали ініціаторами круглого столу.
Як зауважила народний депутат, секретар Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова, частина правок залишилася поза увагою робочої групи, бо їх автори не прийшли на засідання комітету, де мали обстоювати свої пропозиції. Водночас, вона зауважила, що проект Трудового кодексу викликав широкий резонанс не лише в Україні, а й у Євросоюзі. За її словами, вона нещодавно перебувала на засіданні Парламентської асоціації  ЕВРОНЕСТ у Брюсселі й там також ставили багато запитань щодо проекту. Зокрема, щодо антидискримінаційних правок.
Щоправда, депутат визнала: під час опрацювання документа до другого читання багато залишилося поза увагою. Тож сподівається, що круглий стіл дасть уявлення, які саме правки потрібно підтримувати у сесійній залі під час розгляду документа в другому читанні. «Можливо, за підсумками круглого столу буде підготовлено рекомендації народним депутатам», -зауважила вона.
Проте, на думку учасників заходу, ухвалювати такий документ взагалі не можна. Він настільки розширює права роботодавців, що документ простіше назвати «кодекс роботодавців», а ще суперечить Конституції, звужує права і свободи працівників.
Щодо дискримінаційних норм, ухвалити які зобов’язалась Україна відповідно до Угоди про асоціацію, то, на думку експерта міжнародної правозахисної організації Freedom House Зоряна Кіся, з огляду на інші проблеми Трудового кодексу, питання дискримінації не є такими актуальними та важливими, хоча й привернули увагу міжнародної спільноти.


Віталій Дудін, експерт Центру соціальних і трудових досліджень наголосив, що заборона дискримінації — питання, яке не обговорюється. Проте у проекті кодексу відсутні будь-які механізми вирішення цієї проблеми.
Проектом повністю нейтралізуються профспілки. Тобто, щоб звільнити працівника, не потрібне їх погодження. Роботодавець діятиме на власний розсуд, тим більше, руки йому розв’яже право видавати внутрішні нормативні акти, невиконання яких і стане приводом для розірвання трудових відносин.
Водночас, за словами експерта, ні ЄС, ні МВФ не наполягають на ухваленні Трудового кодексу. «Навіть нинішній кодекс законів про працю є досконаліший, ніж проект Трудового кодексу, і це ще один аргумент, щоб його не приймати», — зауважив Віталій Дудін. За його словами, хоча гнучкість трудових відносин і закріплена у Меморандумі між Україною та МВФ, але це питання не є для них пріоритетом. Найголовніше — це боротьба з корупцією та створення прийнятного ділового середовища.
Голова конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець взагалі обурений тим, що незалежні профспілки не були залучені до підготовки проекту до другого читання, адже вони мають чимало зауважень до проекту.
Власне, за його словами, якщо влада не турбуватиметься за свій народ і ухвалюватиме подібні документи, Україну можуть заслухати на Генеральній сесії Міжнародної організації праці вже цього року. Це може призвести до застосування торговельно-економічних санкції до держави, або щодо окремих осіб.
Компроміс, звісно, треба шукати, наголосив голова конфедерації вільних профспілок, але навіщо ухвалювати гірший проект, ніж є нині. Тим більше, робити це в умовах війни та кризи. Тож будемо сподіватися, що спільну мову все-таки буде знайдено на найближчому засіданні комітету, яке заплановане на 11 квітня.

 

ЦИТАТА

Зорян Кісь, експерт міжнародної правозахисної організації Freedom House: «Якщо цей проект не підтримується незалежними профспілками та працівниками навіть у контексті антидискримінаційної статті, то українські правозахисники разом із ними виступатимуть проти прийняття цього кодексу».


Олена РОМАШКІНА.