У переселенців часто буває так, що вони мають можливість винаймати недороге житло, але немає роботи. Або навпаки. Є робота, але за винаймання квартири доводиться платити стільки, що зароблених грошей не вистачає. У селі Невському Кремінського району є і робота, і житло. А оcь робочі руки в дефіциті.

 

Сільський голова Невського Віктор Зозуля біля  будинку, у якому житимуть переселенці.

 

Фахівцям допоможуть пустити коріння

У Невській громаді діють два потужні фермерські господарства — «Ритм» і «Поле». Середньомісячна зарплата — 4 тис. грн., і це високий показник у районі серед таких сільгосппідприємств. Обидва фермери мають зобов’язання перед людьми, сумлінно їх виконують, але водночас вимагають від своїх працівників дисципліни й сумлінного ставлення до праці. А саме із цим проблеми. На жаль, пиячити в селі не припинили.

Коли в 2014 році, після початку збройного протистояння на Донбасі, до Невського приїхали перші переселенці, фермери певною мірою цьому зраділи. Сезонні роботи потребують рук, тому керівники постаралися створити приїжджим належні умови, щоб потенційні трудівники затрималися в селі якомога надовше, а в найліпшому варіанті взагалі тут пустили коріння. З роботою проблем немає. Господарствам і сьогодні потрібні водії, комбайнери, телятниці, тваринники. Та й з житлом питання вирішуємо. Спочатку фермери купили для переселенців приміщення, що пустують у Невському. Хто мав бажання, той міг поступово розрахуватися за будову. Але деякі переселенці, а переважно це були городяни, через деякий час повернулися додому, і придбане житло почало пустувати...

— Наше фермерське господарство починалося в 1992 році з 43 га, а сьогодні в нас майже тисяча гектарів землі, яку ми орендуємо в трьох сільських радах Луганської та Донецької областей, — розповідає бухгалтер «Ритму» Наталя Донцова. — У господарстві 633 голови великої рогатої худоби, з них 250 — дійні корови. Плануємо також розбудовувати свинарство, є у нас барани. А ось робочих рук не вистачає. Немає кваліфікованих доярок, скотарів, телятників, а також зварників, токарів... Середній вік жителів десь п’ятдесят років. Багато пенсіонерів, молодь не затримується в селі. А якби знайшлися грамотні фахівці, запустили б виробництво з виготовлення пеллет. У нас величезна кількість відходів — соняшнику, пшениці, і посадки чистити треба. Навіщо викидати, якщо можна заробити гроші, створити робочі місця? Могли б ще відкрити сушарку. Із усіх двадцяти наших працівників половина — переселенці. Трудяться трактористами, слюсарями, телятницями. Працюють добре. Ми б охоче прийняли в господарство ще осіб дванадцять. Запрошуємо переселенців до Невського. Гарантуємо і роботу, і гарну зарплату, і житло буде.

Сергій — один із десяти переселенців. Приїхав до Невського 2014 року, влаштувався трактористом, потім і зварником працював.

— Знімаємо з дружиною будинок. Є город, тримаємо господарство — курей, свиней. Зарплати вистачає. Загалом всього для життя вистачає, тільки немає стабільності, — розповідає Сергій. — Чи повертатимуся додому?.. Навіщо вже туди повертатися. Тут робота, друзі з’явилися. Робочі руки потрібні завжди й скрізь. Чув про те, що створюватимуть житло для переселенців. Звичайно, я хотів би отримати тут квартиру, але тільки за умови, що мені дадуть і город. Без свого господарства в селі прожити складно.

А в перспективі — залишитися

Під житло для переселенців у Невському вирішили переобладнати двоповерховий будинок, що пустує, у якому раніше був колгоспний гуртожиток для фахівців.

Спочатку планувалося, що це буде спільне фінансування — сільрада, район і область. Але облдержадміністрація фінансові витрати взяла на себе — уже виділила понад мільйон гривень. Тільки-но завершиться оформлення документів, за справу візьмуться будівельники. Ближче до осені родини переселенців отримають тимчасове житло. А далі люди зводитимуть свої будинки й закріплюватимуться в селі. У Невському є і дитсадок, і школа, що важливо для родин з дітьми, а також є будинок культури, кілька магазинів, ФАП, річка, мальовнича природа.

Голова Невської сільради Віктор Зозуля уточнює:

— Гуртожиток був розрахований на сорок осіб, але ми хочемо розмістити 14 родин, вважаємо, що на родину треба дати по дві кімнати. Це буде комунальна установа на території Невської сільради. Маємо намір виділяти певні кошти на підтримку будинку, але мешканці утримуватимуть його самі. За рахунок сільської ради опалюватимуть тільки перший поверх, де є велике приміщення для зборів громади, урочистих подій. Плануємо поставити більярдний і тенісний столи, тренажери — і дорослі, і діти зможуть проводити тут вільний час. Загальна площа будинку становить 640 кв. м, і рівно половина піде під заселення.

Проект привабливий і для громади, і для місцевих фермерів, оскільки дає надії на закріплення кадрів у сільському виробництві. Як сказав Віктор Зозуля: «Нам потрібні люди, які хочуть працювати, а не просто жити на державну дотацію».

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото автора.

Луганська область.

 

ФАКТ

У Кремінському районі на обліку перебувають 15800 переселенців, але фактично проживають дві тисячі. Переважно люди, що мають офіційне місце роботи в Кремінній. У центрі зайнятості значиться 26 осіб — здебільшого фахівці з вищою освітою. Водночас у районі затребувані робочі спеціальності для сільської місцевості.