У Києві повним ходом триває підготовка до пісенного конкурсу, який має відбутися з 9 по 12 травня у Виставковому центрі на Броварському проспекті.

 

Вийшовши зі станції метро "Лівобережна", одразу потрапляєш на своєрідний будівельно-ремонтний майданчик. Одні ретельно приводять до ладу міст, інші прокладають дороги і тротуари. Сам вхід у метро вже відремонтовано, залишилося теж саме зробити з виходом. Активно ведуться і роботи біля самого виставкового центру та набережної, на причалі якої мають пришвартовуватися річкові трамвайчики, що перевозитимуть учасників та гостей "Євробачення" з Поштової площі на лівий берег.

 

У виставковому ж центрі прийматимуть гостей три павільйони. В першому буде сцена пісенного конкурсу і бекстейдж -- виробнича частина шоу. Обсяг робіт у цьому павільйоні найбільший, тому його реконструювати стали першим. Готується до реконструкції і 2-й павільйон -- там буде розміщено глядацьку залу. В павільйоні № 3 планують обладнати гримерки і великий прес-центр.

 

Тим часом Міністерство закордонних справ на своїй сторінці у соцмережі оприлюднило відео, де показано особливості Києва. Проморолик демонструє відомі мурали на столичних будівлях, оновлений транспорт та храми. Про переваги столиці та її інфраструктуру розповідає міський голова Віталій Кличко.

 

"Київ -- європейське місто, в якому багатовікова історія з'єднується з бурхливою сучасністю", -- пояснює відеоряд очільник столиці, наголошуючи, що місто має особливу атмосферу.

 

Київ закликав поважати наш суверенітет

 

Наглядова рада суспільної телерадіокомпанії України закликала Європейську мовну спілку поважати державний суверенітет. Так тут зреагували на лист директора ЄМС Інгрід Делтенре до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

У НСТУ заявили, що Самойлова, відвідавши Крим без дозволу української влади, порушила суверенітет і закони України. Зазначається, що, крім Росії, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає належності Криму Російській Федерації.

 

Водночас у НСТУ висловили подив, що гендиректор Європейської мовної спілки висловлює "засмучення" і "розлюченість" з приводу того, що цьогорічний конкурс використовується як засіб у протистоянні між Росією і Україною, не російській, а українській стороні.

 

Окрім того, наголошується, що вимога скасувати рішення СБУ може бути розцінена як втручання у внутрішні справи України.

 

"Закликаємо пані Інгрід Делтенре та, в, її особі, Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу -- як цього року, так і в майбутньому. Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу "Євробачення", -- наголошується у заяві.

 

Як відомо, Служба безпеки України заборонила в'їзд до України російській співачці Юлії Самойловій терміном на три роки. Водночас після цієї заборони РФ було запропоновано альтернативний варіант участі, проте там відмовилися від нього.

 

Марина КРИВДА.

 

Голос України