У Львові у середньостроковій перспективі можуть ефективно розв’язати проблему утилізації сміття. Передумовою до цього є підписаний меморандум з французькою компанією «Еджіс», яка вже має значний досвід проектних робіт у галузі поводження з твердими побутовими відходами. Саме ця фірма розроблятиме проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, а також проект сміттєсортувального комплексу. Профінансувати ці роботи за власної ініціативи погодився французький уряд, який виділив грант на 600 тис. грн. — про це заявив на спільній з представником французьких проектантів прес-конференції директор департаменту житлового господарства Львівської міськради Сергій Бабак.

Він наголосив, що французька фірма має неабиякий досвід у цій галузі, тож протягом півроку вона має завершити розробку проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу.

Однак попри райдужні перспективи радіти львів’янам передчасно — куди вивозити сміття з міста вже завтра, невідомо. Єдине, на що сподіваються у міськраді, це допомога держави. За словами Сергія Бабака, вирішити це питання на місцевому рівні неможливо. Вже нині з вивезенням сміття виникли проблеми: станом на 5 квітня переповненими були майже третина контейнерних майданчиків міста.

Зауважимо, що облдержадміністрація вже двічі допомагала Львову, беручи на себе координацію роботи та домовляючись з іншими містами про прийом побутових відходів.

Проблеми виникли після того, як у травні минулого року після пожежі з людськими жертвами довелося закрити перевантажене Грибовицьке сміттєзвалище.

Олександр СИРЦОВ.

Львів.