Учора Європарламент проголосував за надання візової лібералізації для громадян України. За проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, для громадян яких скасовуються візові вимоги, проголосував 521 євродепутат, проти — 75, 36 — утрималися. Отож фінішні кроки до «українського безвізу» залишилося зробити тільки виконавчій владі Європарламенту. Вже відомо, що 26 квітня це питання розглянуть посли країн ЄС (Комітет постійних представників країн—членів ЄС), а в травні (згідно з прогнозами, 15 числа) — Рада ЄС. Після чого рішення має бути опубліковано в офіційному віснику Євросоюзу, і через 20 днів воно набуде чинності.


«Вітаю український народ з підтримкою Європарламентом безвізу для українців!» — відреагував Президент України Петро Порошенко, якого ця новина застала на Київському безпековому форумі.


Що переважна більшість євродепутатів проголосує за надання громадянам України безвізу, стало остаточно зрозуміло ще в середу, під час дебатів з цього питання. Представники ключових фракцій ЄП (ЄНП, соціал-демократи, АЛДЄ, «зелені», консерватори) заявили, що Україна, на їхню думку, «заслуговує на скасування віз», інформує «Європейська правда».

 

Україна «досягла всіх вимог, встановлених Євросоюзом, і навіть перевершила очікування з погляду довгострокових реформ», — заявив польський депутат Міхал Боні, що виступав від імені доповідачки Марії Габріель, повідомляє УНІАН. «Громадяни отримують переваги від реформ, які відбулися у рамках плану дій візової лібералізації. І одночасно громадяни отримують сигнал, що країна — на європейському шляху», — сказав він. В зачитаному від імені пані Габріель зверненні також йшлося: «Доповідач хоче подякувати українським громадянам за рішучість та за готовність чекати», повідомляє «Європейська правда».


Проти безвізу для українців виступили тільки представники праворадикальних сил, а також депутати, переконання яких називають неофашистськими. Цікаво, що саме грецький «неофашист» закликав не давати безвіз українським громадянам, тому що «в Україні був скинутий президент Янукович, і зараз при владі фашисти, які прийшли через переворот», цитує «Європейська правда».


Поміж праворадикалів частина голосували проти безвізу, бо виступають у принципі проти Шенгенської зони та вільного пересування Європою. І, звичайно, враховуючи, що більшість європейських праворадикальних партій спонсорують, зокрема, і з Кремля, можна вважати, що їх представники озвучили в Брюсселі позицію та бажання Москви. «Колеги, ми щойно прослухали виступи агентів Путіна в Європейському парламенті», — заявила під оплески депутатів Анна-Марія Корацца-Більдт, яка взяла слово після виступів антиукраїнськи налаштованих політиків, інформує «Європейська правда».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).